Vargen skapar motsättningar

Uppdaterad
Publicerad

Knappt 300 forskare, myndighetsrepresentanter, jägare och andra naturintresserade samlas i dag till det 20:e Vargsymposiet.

Även om vargen ochrovdjurspolitik är det samlande temat ligger fokus mycket på mänskligaattityder. Flera av de inbjudna experterna har studerat varför vargen väckersådana känslor.

– Jag har följt debatteni 30 år och det har nog aldrig varit så starka motsättningar som det är i dag,säger arrangören Mats Ericson.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Vid millennieskiftetbestod vargstammen av cirka 50 djur. Att den nu är uppe i närmare 300 individerpåverkar naturligtvis debatten.

– Vi ska ha i minnet attvarg är ett rovdjur som orsakar problem. Den är till exempel ett av få rovdjursom angriper hundar. Vi ska också ha i minnet att vargen – med myndigheternashjälp – var mer eller mindre utrotad på 1960-talet. Många som var aktiva då sernu att vargen ska fredas, säger Mats Ericson som är zoolog och verksam somfotograf och naturinformatör.

Tre rovdjursutredningar

Han konstaterar att detunder de senaste tolv åren gjorts tre rovdjursutredningar.

– Varje gång politikernabeslutar att utreda frågan igen är det många som vill få igenom sina argument -både jägare och vargkramare. Alla vässar sina argument. Jag tror personligen attnär man hela tiden skjuter en svår fråga framför sig genom att tillsätta nyautredningar skapar man motsättningar, säger Mats Ericson.

Denstora frågan är naturligtvis hur stor vargstam Sverige ska ha. MiljöministerLena Ek vill minska den till 180 vargar, vilket accepterats av Jägareförbundet,men upprört miljöorganisationerna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet