Det är myndigheten Vinnova som ger EEC EU-pengar för att stärka forskningen inom energiområdet. Enligt Samuel Strömgren innebär det här att verksamheten kan ”växla upp”.
– Vad vi har fått är pengar för att se vilka forskningsområden vi kan gå vidare på och vill utveckla, förklarar han. Sen kan vi få mer pengar för att genomföra det hela.
Målsättningen är att på sikt öka antalet forskningsansökningar och skapa möjligheten för att ta vara på den samverkan i energibranschen som växer fram regionalt och nationellt.
– På Mälardalens Högskola genomförs redan nu banbrytande forskning och vi ska naturligtvis fortsätta på det som vi är världsledande på idag som elkraft, automation och energisystem. Det kan i bästa fall också leda till mer forskarjobb.
Ju fler forskningsprojekt som övergår till innovationer och kan komma ut på marknaden, desto fler jobb ger det även inom industrin.
EU-projektet Horisont 2020 vill främja energiforskningen och de projekt som får del av pengarna kallas påverkansplattformar.
Vad är EEC ?
ECC samlar, synliggör och utvecklar den energikompetens som under 130 år har gjort Västerås och Västmanland till ett nationellt och globalt ledande energinav.
Bakom ECC står ABB, Bombardier, Mälarenergi, Westinghouse, Mälardalens högskola, Länsstyrelsen Västmanland, Västerås stad, Kokpunkten och Jobba i Västerås.