Foto: SVT

Västerås kan få ny gågata

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Västerås satt under hela torsdagen i sammanträde för att besluta om budgeten för nästa år. En av frågorna som stöttes och blöttes var majoritetens förslag om att utreda förutsättningarna för att göra om Vasagatan i centrala Västerås till en gågata.

– Det handlar om att göra city mer attraktivt och vi tror att det här kommer få fler människor att vilja vara där, sade kommunalrådet Carin Lidman (S) under sammanträdet.

Från moderat håll fick idén om att stänga Vasagatan för bil- och busstrafik mothugg.

– Det här kommer inte att bli en bra grej då bland annat äldre får långt att gå från busshållplatserna. Vi ska inte göra det svårare för äldre att ta sig till centrum, replikerade vänsterpartiets Vasiliki Tsouplaki.

När Tvärsnytt frågade västeråsarna själva var det delade meningar.

– Jag tycker att det kan vara en gågata, jag tycker att det är mysigare så, sade Christina Benzeriane.

Kan inspirera folk

Janna Jansson var inne på samma spår.

– En gågata skulle nog kanske inspirera folk att vara mer på stan än vad de är nu. Billiga parkeringar på Hälla och Erikslunds köpcenter gör nog att färre väljer att handla på stan.

Claes Lindblom såg en annan sida av myntet.

– Det kommer bli svårare för dem som ska leverera varor till butikerna, redan nu tycker de att det är för långt mellan var man kan ställa sitt fordon och lastplatsen. En gågata gör att det blir ännu svårare att ta sig fram så jag tror inte att det kommer vara populärt.

Ett beslut om kommunen ska undersöka förutsättningarna för att göra om Vasagatan till en gågata ska fattas någon gång under den sena torsdagskvällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.