Västerås lär ut om framtidens mat

Uppdaterad
Publicerad

Idag besökte kostansvariga från flera andra kommuner Västerås för en föreläsningsdag om mat och klimat. Men också för att få veta mer om kommunens projekt Framtidens mat.

– Det finns fler kommuner som jobbar med liknande projekt, men vi ligger absolut i topp. Vi jobbar brett och mellan olika verksamheter, säger Solveig Sandberg, hälsostrateg, Västerås stad.

Drygt 300 personer samlades på Carlforsska gymnasiet idag för att ta del av föreläsningar kring mat och klimat. Föreläsningsdagen är en del i arbetet med att sprida projektet Framtidens mat vidare. Projektet har drivits inom Västerås stad sedan 2011 och går bland annat ut på att öka andelen ekologisk och närproducerad mat på kommunala förskolor, skolor och äldreboenden.

– Ute på våra verksamheter har vi sett att det blir bättre kvalitet när man tänker så här kring kost, utan att det behöver bli en så hög kostnad, säger Solveig Sandberg.

Ekologiskt i fokus

Eftersom de ekologiska råvarorna som köps in väljs ut efter säsong, blir det inte alltid dyrare att köpa in ekologiska råvaror jämfört med tidigare, enligt Solveig Sandberg.

– Det ser lite olika ut, men vi pumpar inte in mer pengar till själva maten. Utan det är till utbildning och sådant som vi har lagt in resurser.

Idag är 43 procent av all mat som serveras på förskolor och skolor i Västerås ekologisk och 25 procent på äldreboendena. Målet är att all mat inom kommunal verksamhet ska vara ekologisk, men när det ska vara uppfyllt är inte bestämt än. Föreläsarna Pär Holmgren och Staffan Lindberg ser ändå positivt på projektet, eftersom de menar att om kommunen väljer ekologiskt och närproducerat, så kommer det bli vanligare att även äta den typen av mat hemma.

– Detta gör att ekologisk mat inte blir något exklusivt, utan något man äter varje dag och då sprids det, säger Staffan Lindberg.

Matnormer sätter stopp

– Mat handlar mycket om normer. Vegetarisk mat upplevs fortfarande ofta som ett alternativ. I framtiden kommer det normala vara att äta vegetariskt och då är det icke-vegitarianen som gör ett aktivt val , säger Pär Holmgren.

En av besökarna är Petra Björklund, som är biträdande kostchef i Enköpings kommun. Hon tycker att projektet Framtidens mat är bra, men ser ett problem:

– Västerås stad har 100 procent ekologiskt som mål, men det finns ju inte så mycket på marknaden. Jag tror man får hitta en balans med det. För vi är inte där än på länge.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.