Manifestationen slutade på Fiskartorget i Västerås Foto: Robert Reinholdsson / SVT

Västeråsarna man ur huse mot rasism

Uppdaterad
Publicerad

Strax efter lunch marscherade närmare 700 personer in i city och de blev bara fler.

Lugnt och samlat tågade 700 personer mot Fiskartorget i Västerås på lördagseftermiddagen. Hela tiden slöt det upp nya deltagare. Till slut hade nästan 2000 personer samlats för att lyssna till tal och musik.

– Det var otroligt bra uppslutning och bra humör i skaran, säger initiativtagaren David Sällström. Många har också kommit fram till mig och berättat att de vill engagera sig i den här frågan så förhoppningsvis är det här bara början på något riktigt bra.

Manifestationen genomfördes till stöd för den antirasistiska demonstration i Stockholmsförorten Kärrtorp, som i mitten av december attackerades av nationalsocialister.

Västerås blev den 26:e staden som ordnar en stöddemonstration. Flera politiker deltog i lördagens manifestation, bland annat SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström.

– Det är självklart för mig att visa att vi är många som står upp mot rasism. Jag är glad över att det är så många västeråsare som sluter upp dagens demonstrationståg, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.