Växer – tack vare invandringen

Uppdaterad
Publicerad

Fagersta är den kommun som ökat mest rent procentuellt i Sverige. De senaste fyra åren har flera hundra invandrare spontaninvandrat till Fagersta.

– Vi ställer krav på de som kommer hit. De ska kunna bidra till samhället så fort som möjligt och det är en gemensam målsättning att komma i egen försörjning så fort som möjligt när man är i den åldern, säger Stig Henriksson (V), kommunalråd i Fagersta.

Både 15-åriga Nadil Taji från Syrien och 18-åriga Nadja Abdulrahman från Jemen trivs bra i Fagersta, men att lära sig det svenska språket är en utmaning och deras största mål.

Kommunresan – Valet nära dig

Språket stor utmaning

– Språket är en stor utmaning för mig. Vi måste lära oss språket för att kunna integrera med samhället, säger Nadil Taji.

– När jag kom till Fagersta var det svårt för mig, jag bodde åtta månader i en stor stad, så det var lite annorlunda, säger Nada Abdulrahman.

Ansvaret kring hur snabbt invandrare får språkutbildning ligger inte i kommunens händer, utan hos Migrationsverket.

– Jag tycker det är oacceptabelt att människor väntar 10 månader, 12 måndader, 7 månader och inte får tillgång till språket. Många är välutbildade och skulle komma fort in i samhället., säger Anita Lilja-Stenholm (FP), ledamot i fullmäktige.

Det bor 13056 personer i Fagersta, varav 184 av dessa är nykomlingar. Integrationspolitiken är en utmaning för Fagersta kommun, enligt Stig Henriksson.

”Är spännande”

– Det är spännande och intensivt. Det finns ju en stor oro i samhället för hur vi ska klara det här och det ska man ta på stort allvar och försöka hitta lösningar på, säger han.

Både Folkpartiet och Vänsterpartiet är mestadels överens vad gäller integrationspolitiken, men det finns en åsikt som skiljer de båda partierna åt.

– Bostadssegregationen kan vi göra något åt. Vi måste försöka fördela ut det i samhället, säger Anja Lilja-Stenholm (FP).

Stig Henriksson (V) menar på att det är önskvärt i kommunen, men hur det hela ska gå till är en annan femma.

– Man vet att de brukar bli mer integrerat med tiden, men det kan ta en generation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kommunresan – Valet nära dig

Mer i ämnet