Till salu: Ruin för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Det finns bara ett skal kvar av Ängelsbergs stationshus. Den förre ägaren, Dorian von Aescher, har flytt utomlands och i sitt efterlämnade testamente på internet skyller han allt på kommunalrådet i Fagersta, Stig Henriksson (V).

Så gott som allt inne i den anrika stationen i Ängelsberg är sönderslaget. Huset kan betecknas som en ruin. Stig Henriksson (V) tar beskyllningarna från förre ägaren med ro.

– Ja, det är alltid bra att leta syndabockar, men den stora boven är faktiskt Dorian von Aescher själv som har slagit sönder allt därinne. Det har ingen annan gjort säger Stig Henriksson (V).

Köpet av stationen genomfördes år 2001 i två steg. Först köpte kommunen som efter sex dagar sålde det vidare till fastighetsförvaltaren Stig Johnsson. Von Aescher skriver i sitt testamente att Johnsson var den som genom fuskrenovering och vanvård ska ha delat ut dödsstöten för huset.

– På den tiden kunde privatpersoner inte köpa Jernhusens byggnader. Därför gick kommunen emellan och möjliggorde att Stig Johnsson fick köpa stationen. Han hyrde sedan ut flera lägenheter som han renoverat fint. Tyvärr sålde han sedan till von Aescher som nu alltså har slagit sönder allt som fanns, säger Henriksson.

Vad som kommer att hända nu är oklart.

– Vi för diskussioner med flera intressenter för att fösöka få igång någon verksamhet i huset. Men det kostar väldigt mycket pengar, åtskilliga miljoner, avslutar Stig Henriksson (V).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.