Stig Henriksson (V) Foto: SVT

”Vi klarar inte att ta emot fler flyktingar”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har skrivit avtal om att placera 174 flyktingar i Fagersta utan att ha kontaktat kommunen. Nu varnar kommunalrådet Stig Henriksson (V) för att detta är mer än kommunen kommer att klara av.

Enligt Henriksson har Migrationsverket gjort en central upphandling med en privat fastighetsägare utan att ta kontakt med vare sig kommunen eller Migrationsverket regionalt.

– Fagersta kommun har redan en stor grupp flyktingar boende i kommunen och vi mäktar helt enkelt inte med att ta emot ytterligare 174 flyktingar, säger Stig Henriksson (V).

– Dessutom har vi en enorm utmaning framför oss med anhöriginvadring där vi väntar att nästan 200 somalier ska komma, där mer än hälften är barn. Visserligen betalar Migrationsverket för deras boende men det är kommunen som ska bekosta förskola och skola.

Stämmer fastighetsägaren

Enligt Stig Henriksson pågår dessutom sedan tidigare en tvist mellan den aktuella fastighetsägaren Norrbygården Fastigheter AB och Fagersta kommun. Eftersom Norrbygården inte betalat va-avgifter sedan september 2011 har kommunen lämnat in en stämningsansökan mot bolaget.

Formellt kan kommunen inte vägra att ta emot flyktingar om Migrationsverket väljer att göra upp med en privat fastighetsägare.

-Men Migrationsverket kunde ju höra med kommunen vad det är för typ av fastighetsägare och om det är ett fungerande boende, säger Stig Henriksson (V).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.