Diagnosen som talang

Uppdaterad
Publicerad

Hur rör man sig om man har ADHD? Varför kan det vara det svåraste som finns att sitta rak i en stol och måste alla passa in i samhällets trånga ram? Det är några av frågorna som Teatermaskinen i Riddarhyttan försöker förklara genom dans i den nya föreställningen ”Gissa diagnosen”. Och det är publiken som ska gissa.

– Det var bra, nu förstår man mer hur de som har de här diagnoser har det, säger Jesper Söderström, 14 år, en av dem som såg föreställningen.

Och dansarna som uppträder på scenen vet hur det är att inte känna sig helt ”normal”.

– Jag har ägnat hela mitt liv åt att passa in, men får istället höra ”är du dum i huvudet eller?” för att jag inte kommer ihåg saker till exempel, det är svårt att förklara hur det är för andra utan diagnos, säger Jocke Ågren som har ADHD.

Talang eller nedsättning

– Vi ser de här diagnoserna snarare som talanger snarare än nedsättningar, säger koreografen Amanda Billberg, är det inte en talang att ha så mycket energi att man måste dansa åtta timmar om dagen för att kunna sova om natten till exempel?

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.