Viktoryas föräldrar kvar i Ukraina: ”En mardröm”

Uppdaterad
Publicerad

Hotet om krig mellan Ukraina och Ryssland känns allt mer påtagligt. I Arboga sitter anhöriga och följer utvecklingen spänt.

– Jag hoppas att jag ska vakna och det bara var en mardröm, säger Viktoriya Khilenko Sivertsson.

Tillsammans med sin man Thomas har hon de senaste månaderna suttit uppkopplad mot så många internationella nyhetskällor som möjligt, för att försöka förstå vad som händer i Ukraina och informera föräldrarna, som bor nära gränsen till Ryssland och mest får se rysk tv.

Krimkonflikten

Samma bilder olika kommentarer

– De vet nästan ingenting, det är lite absurt att vi i Sverige har mer information än de som befinner sig på plats, säger Thomas Sivertsson.

– Ryska och ukrainska medier visar samma bilder med helt olika kommentarer och ljud, det är svart och vitt, säger Viktoriya Khilenko Sivertsson.

Viktoriya föddes i dåvarande Sovjetunionen och har positiva minnen av sin barndom, det var varken krig eller ekonomisk misär och hon ägnade sig åt att lyssna på förbjuden musik från USA och tyckte att livet var spännande.

Går inte att gå tillbaka

Det var först 1991, när Sovjet splittrades och Ukraina blev självständigt, som hon förstod att det fanns mer än så och tilläts ta del av andra länder, andra kulturer. Men samtidigt som hon är uppvuxen i Ukraina har hon starka band till Ryssland, där hennes syster numera bor.

– Jag hade fina utflykter till Ryssland under min barndoms somrar, men lika lite som jag kan gå tillbaka till den tiden, kan Ukraina åter bli en republik i en federation, vi har tagit en annan väg och ska fortsätta på den. 

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet