Politiker säger stopp efter god man-skandalen

Uppdaterad
Publicerad

Under veckan har Västmanlandsnytt granskat god man-systemet med utgångspunkt från Yvonne i Sala kommun som fick sin tillvaro sönderslagen av en god man. Från politiskt håll har man reagerat starkt på rapporteringen, och man är nu enig om att något måste göras.

En god man misskötte Salabon Yvonnes ekonomi så allvarligt att hon nu riskerar att bli bostadslös. Men även om Sala kommun rekommenderat den gode mannen har kommunen inte något ansvar för att reda upp situationen.

Under veckan har Västmanlandsnytt granskat god man-systemet, som har visat på flera brister inom området. Inslagen har väckt starka reaktioner, även från politiskt håll.

godmanskandal

”Finns människor som utnyttjar”

– Det är uppenbart att man behöver göra en bättre kontroll. Det finns människor i dag som utnyttjar systemet och faktiskt lurar andra människor som är i en oerhört utsatt position. Det är inte så systemet ska fungera, säger Jessica Polfjärd (M), riksdagsledamot.

– Därför är det viktigt att man blir bra på tillsynen. Att man ser över i en lämplighetsprövning hur många uppdrag man har och har haft, tillägger Polfjärd.

Riksdagsledamoten Anna Wallén (S) vill se att det ställs mer och tydligare krav på gode män.

– Vi måste se över vilka det är som blir gode män, och vilka kan vara gode män. Samtidigt så måste vi ställa mer krav på gode män, säger Wallén.

Enig riksdag

På frågan vad man från politiskt håll kan göra, menar Wallén att en diskussion är viktig.

– Vi har ett stort inflytande och måste diskutera och få med oss andra riksdagsledamöter. Det finns en ganska enig bild i riksdagen att det finns stora brister i det systemet vi har i dag. Det finns ingen riksdagsledamot som tycker det är okej det som hänt Yvonne.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

godmanskandal

Mer i ämnet