Insamlingen av pengar till flyktingar slår alla rekord. Foto: TT

Rekordinsamling för flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Radiohjälpen fick under en dag in fyra miljoner kronor. Rekordsumman samlades in samma dag som fotografiet på en död treåring vid Medelhavet spreds över världen. Även andra organisationer märker ett ökat intresse.

Flera stora insamlingar för de människor som flyr över Medelhavet fick under torsdagen in miljoner kronor.

– Att få in fyra miljoner kronor första dagen som insamlingen egentligen pågår är, i alla fall så länge jag har varit med, rekord. Insamlingen efter tsunamin 2004 är den största någonsin, men då tog det en vecka eller så innan den kom igång ordentligt, säger Per Byman, generalsekreterare för Radiohjälpen.

#flykt

”Folk får upp ögonen”

Under torsdagen hade Sveriges Television en större satsning i flera program om människor på flykt, vilket kan ha påverkat benägenheten att lämna bidrag, tror Per Byman.

Dessutom publicerades ett fotografi på den treårige pojken Alan Kurdi som låg död på en strand i Turkiet. Fotot fick stor spridning över världen.

– Folk får upp ögonen och ser att det handlar om människor. När min dotter var tre år satt vi på en strand vid vattnet och lekte. Den här killen kommer inte leka mer och han levde hela sitt liv i krig och konflikt, säger Per Byman.

Radiohjälpens Insamling för människor på flykt hade vid fredagseftermiddagen dragit in 6,4 miljoner kronor.

Många vill hjälpa

Även Röda korset har fått in stora summor, två miljoner kronor samlades in bara under torsdagen och projektledaren Malin Barnö tror att fotot på Alan Kurdi påverkar människors vilja att ge bidrag.

– Sådana här historier gör att människor plötsligt förstår vad det handlar om. Man frågar sig vem man är om man inte själv hjälper till, säger hon.

Också Rädda Barnen samlade in två miljoner kronor under samma dag.

”Det är samma typ av engagemang som Rädda Barnen såg under tsunamin, med andra ord väldigt väldigt stort”, skriver pressansvariga Cecilia Nauclér i ett mejl till TT.

Privata initativ

Insamlingen ”Vi gör så gott vi kan” har sedan den startades på onsdagen samlat in strax över fem miljoner kronor.;

– Det är helt otroligt. Vår tanke var att köpa smörgåsar, vatten och solskyddskräm till flyktingarna, men nu kan vi bidra till mottagandet på ett helt annat sätt och vi har många idéer som vi ska diskutera, säger en av initiativtagarna, Petra Kauraisa.;

Eftersom pengarna forsar in har gruppen nu fått be om hjälp.;

– Vi tar in hjälp från banker och rådgivare för att vi på bästa sätt ska kunna förvalta pengarna innan de kan användas, säger Petra Kauraisa.;

Gruppen, som är politiskt obunden, har som mål att samla in pengar och förnödenheter till flyktingar som finns i Grekland. Överföringar till Vi gör vad vi kan har främst gått via överföringsappen Swish.

På frågan hur gruppen tänker redovisa hur pengarna används, säger en annan initiativtagare, som heter Ulrika Schreil.

– Det är viktigt att vi är transparanta i alla led, och vi ser över hur vi ska vara det på bästa sätt.

Vi har ändrat stavningen på pojkens förnamn. Enligt anhöriga till familjen ska namnet vara Alan Kurdi, vilket är den kurdiska stavningen av namnet. Den tidigare skrivningen, Aylan, härrörde från de turkiska myndigheter som registrerade familjen.

Flyktingkatastrofen – större organisationer som samlar in pengar

Fakta: 90-konto

Ett 90-konto är ett sjusiffrigt bank- eller plusgirokonto som inleds med 90 och beviljas av Svensk insamlingskontroll. ;

Bara ideella föreningar, trossamfund och stiftelser kan beviljas ett 90-konto. ;

Svensk insamlingskontroll har Svenskt Näringsliv, de fackliga organisationerna LO, TCO samt Saco som huvudmän. ;

Svensk insamlingskontroll gör årliga kontroller av alla med 90-konton och säkrar att ”insamlingen håller hög kvalité”. Huvudregeln är att minst 75 procent av de totala intäkterna ska gå till ändamålet.;

Källa: Svensk insamlingskontroll (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet