Människor samlar gratis böcker på den internationella bokdagen i Bukarest, i april 2014. Foto: Arkivfoto: TT.

Rumänien: Skriv en bok – och korta straffet

Uppdaterad
Publicerad

Efter en rad avslöjade korruptions- och bedrägeriskandaler i Rumänien råder en boom på bokmarknaden. Fångar kan nämligen komma ur fängelset fortare om de publicerar ”vetenskapliga verk”, så säger lagen.

Det är nyhetsbyrån Associated Press (AP) som berättar om den boom som inletts sedan 2014. Enligt rumänsk lag kan fängslade få sina domar reducerade med 30 dagar för varje ”vetenskapligt verk” de publicerar. Det är en domare som avgör bokens värde.

Fångar betalar förlag för att ge ut deras böcker – men de kan inte köpas i bokhandeln.

340 böcker

Lagarna härstammar från kommunisttiden. Det var en förmån som gällde fängslade intellektuella, som inte ansågs lämpade för kroppsarbete – utbildade arbetare kunde istället genom hårt arbete förkorta fängelsevistelsen.

Bara ett fåtal böcker publicerades – men 2014 blev det 90 titlar och 2015 steg antalet till 340. Det beror alltså på att Rumänien har slagit till hårdare mot korruption och bedrägeri.

Åklagare undersöker nu om rika fångar med ett stort nätverk betalar universitetsprofessorer för att skriva böckerna.

Rikedom och inflytande

En åklagare talade om en icke namngiven författare som på sju timmar ska ha producerat en bok på 212 sidor och en annan hade skrivit en 180 sidors bok på tolv timmar, enligt AP.

Laura Stefan, en analytiker på tankesmedjan Expert Forum som sysslar med korruption och vanstyre säger att de ”vetenskapliga verken” som kommer från Rumäniens fängelser har mer att göra med författarnas rikedom och inflytande än med skrivtalang.

– Dessa mycket mäktiga människor är också rika och de har råd att konsultera välbetalda advokater som lär dem hur de ska utnyttja lagstiftningen.

– Kvalitén i verken är dålig och somligt är helt enkelt kopierat.

Inte korrekt

Beskyllningar om plagiat utförda av ministrar och högt uppsatta personer är vanliga i Rumänien. En universitetskommitté fann 2012 att förre premiärministern Victor Ponta hade stulit innehållet i sin doktorsavhandling från 2003.

Justitieminister Raluca Pruna har försökt återkalla lagen.

– Jag noterade en stor tillväxt [av böcker] på en kort tid. Det stod klart att detta inte hade skett på ett korrekt sätt.

Hon vill ha en ny lagstiftning, men inte avskaffa principen att man kan arbeta sig ur fängelset. Hon vill att aktiviteter som teater och målning ska jämställas med författande.

Undervisar om korruption

Böckerna är i regel fulla av foton med korta texter. En av författarna är en före detta premiärminister, Adrian Nastase, ägare av en fotbollsklubb och tv-stationer.

Han sitter av två domar för korruption och har skrivit två böcker.

Grafikern Marina Popovici, som också dömdes i processen mot Nastase, tycker att lagen är utmärkt. Hon har skrivit en bok om ädelstenar.

Journalisten och förre senatorn Sorin Rosca Stanescu har skrivit tre böcker om rumänsk press och rumänskt politiskt liv och undervisar nu om korruption i den rumänska pressen.

Eftersom det är svårt för författarna att skaffa källmaterial till sina böcker – anhöriga och vänner får hjälpa med att ta med sig fotokopior av andra böcker – utgår kritikerna från att många av böckernas texter är köpta av de fängslade.

Lagen helt fel

Den förre europaparlamentarikern Gigi Becali, som även äger en fotbollsklubb, har medgett att han inte skrivit de fyra böcker som publicerades i hans namn. Han dömdes till 3,5 år för bland annat matchfixning.

Parlamentsledamoten Gabriela Anghel anser lagen är helt fel:

– Det är inte rätt att minska någons fängelsestraff på grund av en bok som vederbörande kanske inte har skrivit. De får skriva, men de ska inte få domen reducerad för den sakens skull, säger hon till AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.