Foto: SVT

Rusning kraschade Pokémon-server

Uppdaterad
Publicerad

Populära mobilspelet Pokémon Go lanserades på lördagen i Sverige, och stora delar av Europa. Bara timmar senare kraschade servrarna.

Serverkraschen inträffade på eftermiddagen eftersom många personer ville ladda ner spelet samtidigt, skriver flera medier. Redan tidigare i veckan nådde hysterin Sverige i samband med att spelet lanserades i USA, Australien och Nya Zeeland.

Olyckor och dödsfall

I jakt på monster måste spelarna ge sig ut i verkligheten för att samla figurer som dyker upp på mobiltelefonens skärm, vilket har orsakat flera incidenter och tvingat polisen i bland annat USA att rycka ut.

I USA har exempelvis även en kvinna hittat en död person under en bro när hon var ute och letade efter Pokémons.

Knackade på mitt i natten

I Sverige fick Gällivarebon Arvid Nordvall, 18, oväntat besök i veckan när en Pokémonjägare knackade på mitt i natten. Han misstänkte först att det var en inbrottstjuv men spelaren ville bara kliva in i hallen eftersom en ovanlig Pokémon gömt sig där.

Även svensk polis har varnat spelare för att de utsätter sig själva och medtrafikanter för fara om de inte är tillräckligt försiktiga medan de spelar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.