Rysslands president, Vlademir Putin. Foto: TT

Ryssland varnar Ukraina: Får svara för sina brott

Uppdaterad
Publicerad

Ansvaret för Ukrainas militära offensiv i östra Ukraina är nu helt den ukrainske presidentens. Det anser Rysslands president Vladimir Putin sedan Ukraina meddelade eldupphöret inte kommer att förlängas – och Ryssland varnar att Ukraina kommer att få svara mot sina brott mot civila.

Ukrainas president Petro Porosjenko väntade till sista stund innan han meddelade att det ensidiga eldupphöret som löpt ut inte skulle förlängas.

– Vi kommer att anfalla och befria vårt land, sade Porosjenko ett tv-sänt tal.

Krimkonflikten

Beskedet kom endast några timmar efter det att eldupphöret löpt ut på måndagskvällen, efter tio dagar.

– Beslutet att inte fortsätta vapenvilan är vårt svar till terrorister, militanta aktivister och marodörer, sade Porosjenko, som lade skulden för att hans fredsplan misslyckats på ”rebellernas kriminella aktiviteter”.

Ryssland besviket

Vladimir Putin beklagar att Ryssland och de europeiska länder som försökt medla, misslyckats med att övertyga Porosjenko att förlänga eldupphöret. Porosjenko bär nu det fulla ansvaret för den militära offensiven, både militärt och politiskt, säger Putin enligt Reuters.

Rysslands utrikesdepartement manar till nya förhandlingar mellan parterna i konflikten. En härsknare ton användes när Ryssland dessutom varnar att Ukraina kommer att få svara för sina ”brott mot civila”, skriver AFP. Den nypåbörjade offensiven innebär också att de diplomatiska utspel som gjorts av ledare i Ukraina, Ryssland, Tyskland och Frankrike undermineras, uppger ryska UD enligt Interfax.

Hot om nya sanktioner

Porosjenko och hans ryske motpart Vladimir Putin hade kommit överens om att arbeta för en förlängning av vapenvilan. Men trots medlingsinsatser från Frankrike och Tyskland valde Porosjenko att återuppta offensiven mot de proryska separatisterna i de östra delarna av landet.

– Vi är redo att återgå till eldupphör när som helst, så fort vi ser att alla parter går med på de grundläggande punkterna i fredsplanen, försäkrade Porosjenko enligt AFP.

”Gränskontrollen avgörande”

Utrikesminister Carl Bildt besökte i dag Ukraina – och säger sig ha förståelse för att Porosjenko beslutat att inte förlänga eldupphöret.

– Separatisterna vägrade att acceptera eldupphöret och för att en vapenvila ska fungera så måste den vara ömsesidig, säger Carl Bildt.

Enligt Bildt så har samtalen mellan olika parter inte gått framåt. Diskussionerna har koncentrerats till EU:s krav att människor som sitter gisslan ska släppas och att gränsen mellan Ryssland och Ukraina ska stängas.

– Så länge som stora mängder vapen kommer in till separatisterna över gränsen från Ryssland så är det ryskt ansvar. Det är ingen tvekan om det.

– Det som är avgörande här är gränskontrollen, säger Carl Bildt.

EU har också varnat för nya sanktioner mot Ryssland. Enligt diplomatkällor till AFP förbereds dessa nu, även om inget beslut är taget.

Ukrainas, Rysslands, Frankrikes och Tysklands utrikesministrar kommer att mötas i Berlin på onsdag för att försöka få till stånd en lösning på Ukraina-krisen, uppger en fransk diplomatkälla.

– Pavlo Klimkin, Sergej Lavrov, Laurent Fabius och Frank-Walter Steinmeier kommer att träffas på onsdag eftermiddag, säger källan.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet