S i Stockholm planerar för maktskifte

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Stockholm presenterade idag hur staden skulle förändras de första 100 dagarna vid ett maktskifte i Stadshuset.

Socialdemokraterna har flera punkter som de trycker på. Att bekämpa arbetslösheten och framförallt ungdomsarbetslösheten och att höja skolresultaten är två av punkterna. Dessutom vill partiet stoppa privatiseringarna inom äldreomsorg redan dag ett om de bildar majoritet.

– Vi slutar med privatiseringar och utförsäljningar. Vi kommer inte att kunna skjuta till pengar till äldreomsorgen de första 100 dagarna men vi går på val på att stärka välfärden i äldreomsorgen ,säger socialdemokraternas oppositionsborgarråd Roger Mogert.

Efter valet 2014 – ABC

– Vi har inga privatiseringar på gång. Idag har vi en stor valfrihet i  äldreomsorgen. Det finns både privata och kommunala alternativ,säger moderaternas finansborgarråd Sten Nordin.

Studenlägenheter en trätofråga

Stadsbyggnadskontoret har tagit fram att 140.000 nya bostäder kan bygga i stan fram till 2020. Den siffran är både socialdemokraterna och alliansen överens om att den kan infrias. Socialdemokraterna anser annars att alliansen misslyckats med att bygga studentlägenheter under de åtta åren som de regerat.

– Sten Nordin lovade 4100 studentlägenheter, han leverade 162 ,säger Karin Wanngård, socialdemokratiskt oppostionsborgarråd.

– Det finns 1000 inflyttningsklara studentlägenheter och vi har 3200 klara detaljplaner, säger Sten Nordin.

ABC: Hur många studentlägenheter under nästa mandatperiod kan S lova?

– Jag kan lova en produktionstakt på 1000 studentlägenheter per år men det gäller först från 2016,säger Karin Wanngård.

Men en fråga som fortfarande ligger i luften är vilka som socialdemokraterna ska bilda majoritet med om stockholmarna nu vill att nuvarande oppostion ska ta över.

– Vi kommer att regera med de partierna som ser samma problem som oss i Stockholm,säger Karin Wanngård.

ABC: Kan du säga vilka partier det är?

– Miljöpartiet ligger oss närmast, avslutar Wanngård.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Efter valet 2014 – ABC

Mer i ämnet