S och MP i gemensamt budgetutspel

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sedan det senaste valet, 2010, gör nu MPoch S ett gemensamt budgetutspel.

I morgon kommer socialdemokraternas ekonomiska talesperson Magdalena Andersson och miljöpartiets ekonomiska talesperson Per Bolund att ge sig ut på en gemensam resa för att att besöka ett företag i Tierp i Uppland. Det är första gången de reser tillsammans, och det är även första gången som de visar upp sig för den samlade pressen.

– Vi två har inte rest tillsammans tidigare. Det var nu vi kom på att vi hade samma förslag och att vi då kunde passa på att tillsammans åka och titta på ett företag som står för ny teknik och nya jobb, kommenterar Magdalena Andersson.

Avsikt visa samsyn

SVT träffar Per Bolund och Magdalena Andersson på Skeppsholmen i Stockholm. Det blir de första bilderna på dessa två ministerkandidater tillsammans. Tidigare har de skrivit några debattartiklar tillsammans, men de har aldrig träffat pressen, och de har heller inte lagt något gemensamt budgetförslag.

Morgondagens förslag handlar om att man vill ta bort undantaget från beskattning på det cancerogena bekämpningsmedlet kreosot, som bland annat används till telefonstolpar runt om i landet.

Men själva förslaget i sig är i ärlighetens namn mindre intressant än det faktum att Per Bolund och Magdalena Andersson visar upp sig tillsammans på det här sättet. Det är ett sätt att visa upp en samsyn inför valet nästa år. Per Bolund konstaterar att det är länge sedan partierna la fram gemensamma budgetförslag.

– Ja, vi hade ju ett organiserat samarbete inför förra valet 2010, sedan dess har vi utvecklat på politik på varsin sida, men nu har vi kommit fram till att vi har samma förslag när det gäller till exempel kemikalier, säger Per Bolund.

Vill markera samarbete på distans

Ingen av de båda vill svara på när och om nästa gemensamma budgetutspel kan komma. Frågan är känslig, eftersom många förväntar sig en regering där socialdemokraterna och miljöpartiet regerar tillsammans, med eller utan vänsterpartiet.

Förra gången gick det inte så bra, den strategin, att alla dessa tre partier deklarerade att de skulle regera tillsammans vid en valseger. Den här gången vill man markera ett samarbete med distans.

– Ja, vi delar ju synen att Sverige behöver både fler jobb och bättre miljö, och det här är ju ett exempel på att våra partier har en gemensam ståndpunkt, säger Magdalen Andersson om morgondagens utspel.

Och knäckfrågan denna dag är om det är två blivande ministerkollegor som vi har mött tillsammans denna dag.

– Ja, det får nog väljarna bestämma. Det är en lång resa fram till valet 2014, och sedan får vi se vad som händer efter det, säger Per Bolund.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.