Foto: SVT

Se upp för förrädisk frosthalka

Uppdaterad
Publicerad

Snöfall och ishalka väntas under julhelgen, och väglaget riskerar att bli förrädiskt. – Kör med förstånd, råder SVT:s meteorlog alla jultrafikanter.

Snöfall, ishalka och dålig sikt. Under måndagen väntas våta vägar att frysa in i Svealand, och det kommer i sin tur att ge en förrädisk frosthalka. Även i samband med snöfallet i södra och mellersta Norrland kan det bli besvärligt med både halka och dålig sikt.

– Håll avstånd, sänk hastigheten och kör med förstånd, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist till de julfirare som ska ge sig ut i trafiken.

På julafton drar kalluft in över norra Norrland och kalluften kryper även längre söderut. Längst i söder kan det komma regn eller snöblandat regn. I mellandagarna väntas vädret att lugna ner sig men i mellersta och norra Norrland kan det komma snöbyar. Framåt annandag jul ser det ut att bli mest uppehållsväder i hela landet med få undantag för mellersta och norra Norrland där det kan komma ytterligare snöbyar.

Trafikverket manar nu trafikanter att hålla avstånd, planera resan i god tid och att gasa och bromsa mjukt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.