Pingthelgen bjuder på såväl sol och uppehåll som regn och rusk – över hela landet. Foto: TT

Så blir pingstvädret där du bor

Uppdaterad
Publicerad

Alla får sig en släng av regnsleven.

Men ska man plocka ut en vinnare när det kommer till pingstvädret är det utan tvekan södra Sverige. Så sammanfattar SVT:s meteorolog Per Stenborg helgens väderprognos.

– Svalt och ganska kallt i norr till att börja med. De södra delarna av landet, Svealand och Götaland, är definitivt vinnarna den här helgen. Men det blir inga höga temperaturer, som mest uppåt 20 grader i söder, säger Per Stenborg.

Det regnområde som kommer att dra in över Sverige under fredagskvällen berör främst norra delarna av landet i allmänhet, och de nordvästra i synnerhet. I fjällen får man räkna med att nederbörden förekommer i form av snö.

Solig lördagmorgon

I söder drar regnet snabbt förbi och lördagsmorgonen blir klar och solig i stora delar av landet, till att börja med. Uppåt 18 grader på ostkusten.  I norr hänger en del moln kvar, och man får räkna med skurar på många håll med temperaturer ända ned mot noll grader – i fjällen blir det blåsigt och även snöfall på många håll.

På söndag blir det uppehållsväder, med varierande molnighet, över hela landet. Högst temperaturer blir det i de sydligaste delarna av landet, mellan 18 och 20 grader. Men glädjen för de som vill ha sol och uppehåll lär bli kortvarig. Redan under söndagseftermiddagen står ett nytt regnområde redo att dra in – ånyo väster ifrån. Nästa vecka börjar, likt helgen, med regn och följs sedan upp av ostadigt väder.

Ingen ovanligt kall majmånad

Med bara en vecka kvar innan det är dags att gå in på den första av årets sommarmånader är det många som pratar om att maj 2015 tycks ha varit en ovanligt kall månad. Men det stämmer inte riktigt, menar SVT:s meteorolog Per Stenborg.

– Folk har nog en lite skev bild av hur det brukar vara i maj. Man tror att det borde vara varmare, och jämfört med de senaste åren så kanske vi har haft en hittills ovanligt kall majmånad. Men jämför man medeltemperaturen över längre tid så har det inte varit speciellt kallt, längs med ostkusten har det rent av varit normala temperaturer, säger han.

Värmevännerna får vänta

Stenborg tror att en av orsakerna till att många upplevt maj som extra kall är att det tidigare i våras kom en släng av högre temperaturer. Men det går inte att utlova någon värmespurt under slutet av våren 2015.

– Nej, värmen dröjer. Vi får sikta in oss på juni vad gäller högre temperaturer, men det är för tidigt för att säga något mer om, säger Per Stenborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.