Francois Hollande, Angela Merkel och Mariano Rajoy är alla viktiga spelare när Greklands framtid avgörs. Foto: TT

Så förhåller sig nyckelspelarna till Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Tiden är knapp och beslut måste fattas. Tisdagen fylls av viktiga möten inom Eurogruppen och vi listar vilka nyckelspelare som finns och hur de övriga länderna ställer sig till Greklandskrisen.

Det är bråttom för Grekland och EU, sade Frankrikes president Francois Hollande under ett extrainsatt möte med Tysklands förbundskansler Angela Merkel på måndagen. Ett möte som Italiens premiärminister Matteo Renzi enligt uppgift också ville vara med på, men inte blev inbjuden till. Och fler möten och telefonsamtal blir det, under tisdagen ska Eurogruppens finansministrar träffas och diskutera framtiden. Senare på kvällen ska även regeringscheferna träffas i ett toppmöte. Greklands premiärminister Alexis Tspiras har sagt att man ska komma med ett nytt förslag under dagen och Grekland representeras på dagens första möte av nye finansministern Euclid Tsakalotos som tog över sedan förre ministern Yanis Varoufakis uttalat sig hårt om långivarna. Låter det invecklat?

Vi hjälper er att reda ut vilka huvudpersonerna i den här unika situationen är och hur de ställer sig till att Grekland inte vill gå med på långivarnas krav på återbetalning.

Ekonomiska krisen i Grekland

Till en början, så här stor är Greklands skuld jämfört med andra länders.

Tyskland

Angela Merkel är i allra högsta grad en av nyckelpersonerna i diskussionerna om Grekland och hon är kanske också den som driver den hårdaste linjen och tycker inte att det finns någon grund för att lätta på skuldbördan just nu. Hon har tillsammans med andra högt uppsatta tyska politiker kritiserat den förre finansministern sedan han kallat långivarna ”terrorister” och tycker att man har spenderat så mycket på Grekland att lite tacksamhet vore på sin plats. Hon har sagt att Grekland måste komma med sina förslag innan fler förhandlingar kan hållas om hur man går vidare.

Det tyska finansdepartementet har varit tydliga med att man inte överväger att skriva ner Greklands skuld. Finansdepartementets talesman, Martin Jaeger, sa på måndagen att ”Europa har bestämt att reformer tillsammans med ekonomisk hjälp är den bästa vägen till en hållbar framtid för Grekland” och tillade att receptet fungerade bra till slutet på 2014.

SPD:s partiledare och vicekansler Sigmar Gabriel skrev på twitter att Europa måste förbereda sig på att ge Grekland humanitär hjälp framöver.

Stefan Schneider, chefsekonom på Deutsche Bank, bedömer att risken för ”grexit”, alltså att Grekland lämnar eurozonen, ligger på runt 40 procent.

Till BBC sa han att Europeiska centralbanken troligtvis kommer att vänta på ett besked från finansministrarna i morgon, innan man bestämmer sig för om man ska rädda de grekiska bankerna.

Frankrike

Frankrike har varit mer välvilligt inställt till Greklands ställning och Frankrikes finansminister Michel Sapin uppmanade på måndagen Europeiska centralbanken att hjälpa de grekiska bankerna med pengar. President Hollande sa efter sitt möte med Angela Merkel.

– Europa är inte bara en finans- och valutaunion. I Europa finns det också plats för solidaritet.

Cypern

Cypern kan tänka sig att skriva av Greklands lån om de övriga länderna i eurozonen lättar på skulden, sa Cyperns finansminister Harris Georgiades på måndagen.

Spanien

Spanien öppnar för att förhandla fram en ny räddning för Grekland så de ska kunna stanna i eurozonen. Finansminister Luis de Guindos säger att den spanska regeringen är öppen för fortsatta förhandlingar med Grekland, enligt nyhetsbyrån AP. Han säger dock att villkoren är de samma som för två dagar sedan.

– Jag tänker inte ens begrunda att Grekland skulle lämna euron, säger han.

Han säger också att Grekland har rätt till ett tredje stödpaket.

Slovakien

Slovakiens finansminister Peter Kazimir säger så här:

”Euroarkitekternas mardröm, att ett EU-land kan lämna klubben, ser ut som ett realistiskt scenario i dag”, skriver Kazimir på Twitter.

Belgien

Belgiens finansminister Johan Van Overtveldt var mer optimistisk. Till belgiska tv-kanalen VRT säger han att dörren är fortsatt öppen för samtal med Grekland som syftar till åtgärder att få den grekiska ekonomin på fötter och ge grekerna framtidshopp.

Italien

Om Grekland tvingas lämna valutasamarbetet skulle Italien, med den näst högsta statsskulden, hamna i rampljuset och det vill man inte. Premiärminister Matteo Renzi tryckte på om att snabbt få nya förhandlingar till stånd.

Finland

Från Finland kommer finansminister Alexander Stubb till finansministermötet och statsminister Juha Sipilä lämnar semestern och åker till det extra insatta toppmötet.

Finland har drivit en hård linje och vill inte skriva av Greklands skulder. De är också ett av de länder som lånat ut mest pengar.

Lettland

Lettlands finansminister Janis Reirs är tydlig inför mötet:

– Det kan inte bli tal om att avskriva lånen, säger Reirs och utesluter inte en ”grexit”.

– Det är en lösning som marknaderna har funderat på redan under en längre tid, säger Reirs som liksom många andra i Östeuropa har föga förståelse för Greklands situation.

Även Lettlands förre premiärminister, EU:s nuvarande euro-kommissionär Valdis Dombrovskis, är öppen för att Grekland kan lämna eurozonen.

– Det är definitivt inte vårt mål och inte vår avsikt. Men om inte förtroendet kan byggas upp igen och det inte finns någon trovärdig reformplan på plats så kan det inte uteslutas, säger Dombrovskis.

Detta är Eurogruppens medlemsländer

Belgien

Cypern

Estland

Finland

Frankrike

Grekland

Irland

Italien

Lettland

Litauen

Luxemburg

Malta

Nederländerna

Portugal

Slovakien

Slovenien

Spanien

Tyskland

Österrike

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet