Så fungerar Paragraf 7

Uppdaterad
Publicerad

Om ett brott begås av en person som tros ha en allvarlig psykisk störning ska hen i första hand inte dömas till fängelse, då ska personen genomgå en paragraf 7-undersökning.

En mindre rättspsykiatrisk undersökning, paragraf 7-undersökning, görs av en brottsmisstänkt om hen tros ha en allvarlig psykisk störning.

1300 undersökningar varje år

En psykiater på Rättsmedicinalverket genomför paragraf 7-undersökningen som tar ungefär en timme.

Varje år gör rättspsykiatrin cirka 1 300 mindre rättspsykiatriska undersökningar. Resultatet från den undersökningen avgör om en större rättspsykiatrisk undersökning ska genomföras.

Få döms till vård

En större rättspsykiatrisk undersökning av en häktad person tar vanligen fyra veckor. Resultatet från den undersökningen visar om personen begick brottet under påverkan av en allvarlig psykisk störning.

Då undersöks den misstänkte av ett team bestående av rättspsykiater, psykolog, socialutredare och omvårdnadspersonal.

Cirka 500 personer genomgår en sådan undersökning varje år i Sverige. Knappt hälften av dessa överlämnas i rättspsykiatrisk vård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.