SVT Nyheter har pratat med människor i hela landet som berättar hur de upplever bostadsbristen. Scrolla här i bildspelet för att läsa vad de tycker. Foto: SVT

Så påverkas vi av bostadsbristen

Uppdaterad
Publicerad

Just nu granskar vi bostadsbristen i Sverige. SVT Nyheter har pratat med människor över hela landet. Här berättar de om hur de upplevt bristen på platser att bo – eller om de inte upplevt det alls.

Allt från soffsurfare till en ung man som fått flytta hem till föräldrarna, till de som inte upplevt bostadsbristen alls. När vi gav oss ut i landet för att undersöka hur människor påverkas av att inte ha någonstans att bo, eller kanske inte kunna flytta, fick vi höra en mängd olika berättelser.

– Alla mina kompisar letar efter lägenhet men ingen får något, säger Eskilstunabon Sonja Andersson när vi frågar henne om bostadsbristen i hennes hemstad.

#BOSTADSÖKES

Får skratt till svar när han söker bostad

En annan av dem vi träffat är Bo Sporre. Han är 27 år, och när bostadssökandet visade sig fruktlöst fick han helt enkelt packa väskan och flytta hem till föräldrarna i Uppsala igen. En annan som inte heller haft någon tur i bostadsletandet är 22-årige Ahmed från Landskrona, han bor på en madrass hemma hos sin syster.

– När jag skriver på Blocket att jag kan betala upp till 6.000 per månad får jag bara svaret ”Hahaha”, berättar Ahmed.

23-åriga Alma Sijercic har fått fast jobb i Växjö men har hittills tvingats pendla från föräldrahemmet i Kristianstad. När hon nu flyttar blir det ändå inte till staden där hon ska jobba, utan till Lessebo.

– Jag tänkte att det var lika bra att ta det. Visserligen får jag pendla även i framtiden, men i alla fall mycket mindre än jag gör idag.

Hade tur som fick bostad i Umeå

Men det är inte alla som har problem med att hitta en bostad. Johanna Larsson från Rättvik och Ahmed Almaghrabi, som precis kommit som flykting till Sverige, har båda kunnat få lägenhet i Vansbro i Dalarna. Där har det kommunala bostadsbolaget Vansbrohem haft problem med tomma lägenheter i cirka 25 år, nu är det bara omkring två procent som står tomma.

Och ibland ska man ha tur också, som studenten Nelly Fernström. Hon har fått en lägenhet i Umeå där hon studerar, trots att det råder stor brist på bostäder i staden.

– Med hjälp av Facebook och kontakter så har det löst sig, säger berättar hon.

Vi vill höra fler av era berättelser, era erfarenheter – hur har bostadsbristen drabbat just dig?

Hör av dig till oss på bostadsokes@svt.se!

Hjälp oss att kartlägga landets hyror!

Bor du i hyresrätt, andrahand eller som inneboende? Svara på några enkla frågor om ditt boende och få reda på om du betalar mycket eller lite hyra jämfört med andra – samtidigt hjälper du oss att kartlägga hur det ser ut över hela landet.

Vi vill också gärna höra din berättelse om hur det är att hyra sitt boende, eller dina bäst tips till andra som vill hyra lägenhet.

Gå till Hyrestestet genom att klicka här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#BOSTADSÖKES

Mer i ämnet