Foto: SVT

Så undviker du att bli smittad av influensan

Uppdaterad
Publicerad

I år är det ovanligt många som blivit allvarligt sjuka i influensa. Och det är svininfluensan som dominerar. – Varje år får vi en våg av influensa. Men den är som värst nu. Vi vet inte när det vänder, säger AnnaSara Carnahan,

epidemiolog från Folkhälsomyndigheten.

Februari brukar kallas vabruari och i år har ovanligt många blivit allvarligt sjuka i influensan. Trots att flera har vaccinerat sig har många insjuknat.

– Det vi har sett i år att det är fler som är allvarligt sjuka än tidigare. Det kan vara för att det är svininfluensan som dominerar, säger AnnaSara Carnahan.

Svininfluensan slår hårdare

En stor del av svenska folket vaccinerade sig mot svininfluensan 2009. Enligt AnnaSara Carnahan kan det vara så att effekten av vaccinet har avtagit i år. Men varför just svininfluensan slår hårdare vet man inte.

– Man kan bli allvarligt sjuk av alla influensor. Men i år kan vi se att det är många fall av svininfluensan. Varför just den är värre kan vara svårt att se, säger AnnaSara Carnahan.

Klassiska förkylningssymptom

Det kan även vara svårt att veta om man just blivit sjuk i svininfluensan eller inte.

– När man själv blir sjuk så kan det vara svårt att veta vilken typ influensa man drabbats av. Men typiska influensasymptom är att man går man från att må bra till att bli väldigt sjuk. Man drabbas av klassiska förkylningssymptom som snuva och feber, säger AnnaSara Carnahan.

Inget hundraprocentigt skydd

Men trots att man har vaccinerat sig så finns inget hundraprocentigt skydd mot influensan.

– Det kan vara så att man blir sjuk ändå. Men det kan leda till att man blir mildrare sjuk.

Tvätta händerna

För att undvika att bli smittad överhuvudtaget finns det vissa knep att ta till.

– Tvätta händerna, undvik att pilla i näsan och händer och håll bra avstånd från personer som är uppenbart sjuka. Om du har någon sjuk i familjen – dela inte rum med den person. Viruset kommer in i kroppen via öppningar, säger AnnaSara Carnahan.

Eftersom influsensan smittar genom luften – är handspriten bara onödig?

– Det smittar via luften. Men det är inte onödigt att tvätta händerna och använda handsprit. Om alla skulle stanna hemma, hosta och nysa i armvecket – så skulle färre smittas. Försök att hålla smittan hos dig själv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.