SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Molin SVT

Analys: SVT:s Margit Silberstein: Löfven vill förändra bilden av Socialdemokraterna

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Stefan Löfven vill förändra bilden av Socialdemokraterna. Bort med det som uppfattas som flum och bidragsparti, in med moral och plikt. Talet i Almedalen var pepprat med olika varianter på den gamla devisen gör din plikt och kräv din rätt. Återkommande var också det nykonstruerade ordet utvecklingsmoral.

Vad är Socialdemokraterna för ett parti? Farhågan och självkritiken är att Socialdemokraterna uppfattas som ett parti med huvudfokus på det som människor anser vara deras rätt. Och för lite på plikt och krav.

Därför lägger Stefan Löfven stor energi på att tala om hur en samhällsmedborgare ska bete sig för att förtjäna sina rättigheter. Det låter nästan som en ny arbetslinje när han talar om 90-dagarsgarantin, som ska ge rätt till praktik eller studier inom 90 dagar. Men kravet från samhället är att ”du ska göra ditt och ta den möjlighet du får.”

Almedalen 2015

Ett crescendo

Almedalstalet var egentligen ett slags crescendo på en redan inslagen väg. Före partikongressen för några veckor sedan uppmanade Stefan Löfven alla medborgare att skärpa sig och se till att bli anställningsbara. Och han har gjort klart att det ska vara ordning och reda i skolan. Eleverna ska inte sitta och fippla med sina mobiler på lektionerna.

När Mona Sahlin avgick höll hon ett mycket uppmärksammat avskedstal som chockade både en och annan partikamrat. Hon sa bland annat att många väljare uppfattade Socialdemokraterna som ett bidragsparti, skällsordet från de politiska motståndarna.

Löfven ändrade sig

Stefan Löfven, som då var ordförande för Metall, tillhörde dem som till att börja med höll med Mona Sahlin i hennes självkritik. Han berömde henne för att hon vågade ta upp svåra saker. Och han betonade att A-kassan ska vara en omställningsförsäkring.

En tid därefter ändrade han sig efter att ha omvärderat de siffror som låg till grund för Sahlins kritik. Men nu tycks han vara inne på samma spår som Sahlin om än inte uttryckt i samma oförblommerade och för många brutala retorik.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Almedalen 2015

Mer i ämnet