Nu kan dina flygresor komma att övervakas hårdare. EU-kommissionen har som förslag att 42 uppgifter om passagerere ska sparas i upp till fem år, med syftet att förhindra terrorbrott. Foto: TT

Så vill EU övervaka dina flygresor

Uppdaterad
Publicerad

Ditt val av flygplansmat, din sittplats, dina kontouppgifter och din resehistorik kan komma att sparas i upp till fem år. Förslaget från EU-kommissionen ska förhindra terrorattentat men strider mot EU-rätten, menar medborgarrättsgrupper .

Det är brittiska The Guardian som avslöjar kommissionens förslag, som omfattar 42 passageraruppgifter. Det ska ha utarbetats i samband med att politiska ledare deltog i protestmarschen i Paris i kölvattnet av attentaten mot tidningen Charlie Hebdo och en kosherbutik.

”Religiösa minoriteter pekas ut”

Enligt förslaget ska en lång rad uppgifter om flygresenärer kunna sparas i upp till fem år. Förutom passnummer, nationalitet och bostadsadress ska även betalningsuppgifter såsom kontonummer kunna sparas, liksom medlemskap i olika bonusprogram, samt rese- och bagagehistorik. Enligt förslaget ska också passagerares val av sittplats och specialkost sparas. Just det senare kritiseras för att peka ut religiösa minoriteter, som muslimer.

”Positiva från svenskt håll”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till TT att man från svenskt håll är positiva till ett utökat passagerarregister, men att han är tveksam när det gäller att spara uppgifter om specialmat.

– Jag tycker inte man ska lagra uppgifter om till exempel religion, säger Ygeman. Äter du kosher-kost är inte det en uppgift som ska finnas med, säger Ygeman.

”Brott mot rättigheter”

Även medborgarrättsgrupper kritiserar kommissionens förslag, och hävdar att det bryter mot ett utslag i EU-domstolen mot massinsamlig av persondata. Vice ordförande i Europaparlamentets medborgarrättskommitté, Jean-Philipp Albrecht, säger till The Guardian att förslaget är ett brott mot grundläggande medborgerliga rättigheter.

– Den föreslagna övervakningen av samtliga passagerare är en symbolisk åtgärd som vidtas på bekostnad av såväl EU-medborgarnas rättigheter som på effektiv säkerhet.

Ökat tryck

Enligt kommissionens förslag ska passageraruppgifterna sparas i särskilda databaser, där de i fem år ska finnas tillgängliga för polis och säkerhetstjänst. Det skulle konkret betyda att detaljer om en svensk person som reser till Jordanien via Frankrike kan delas mellan svensk och fransk säkerhetstjänst.

Ett liknande förslag röstades ned av EU för två år sedan, men efter attentaten i Paris har pressen ökat från flera håll, främst från Frankrike, på utökad datainsamling för att bekämpa brott i allmänhet, terrorism i synnerhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.