Deltagare vid eurozon-mötet (från vänster till höger): Grekiske finansministern, Euclid Tsakalotos, IMF-chefen Cristine Lagarde, finske finansministern Alexander Stubb och eurogruppens ordförande Jeroend Dijsselbloem. Foto: TT

Citaten som visar svårigheten att komma överens om Grekland

Uppdaterad
Publicerad

På sin väg in till kvällens möte mellan de 19 Euroländerna, fällde flera företrädare en rad uttalanden som visar på hur olika perspektiven är.

Uttalandena speglade hela spektrat från den försiktiga optimism som några nu ser efter att det grekiska parlamentet röstat ja till premiärministerns reformförslag, till den mera skeptiska hållning till om  Grekland verkligen kommer att kunna infria de löften man ger:

”Jag tror vi kommer att göra stora framsteg”

Ekonomiska krisen i Grekland

(Christine Lagarde, chef för IMSF)

”Bekymret är att den tillit och det förtroende som byggts upp under de senaste åren nu har grusats på mycket kort tid. Vi har fått uppleva en folkomröstning där en tydlig majoritet röstade mot en villkorad överenskommelse. Och nu får vi motsatta besked.”

(Wolfgang Schäuble, finansminister i Tyskland)

”Det finns fortfarande stark kritik mot förslaget som sådant vad gäller reformerna, det skattemässiga och så förstås hela frågan om tillit. Kan den grekiska regeringen förväntas göra det de lovar?”

(Jeroen Dijsselbloem, finansminister i Nederländerna)

”Jag förväntar mig ett långt möte med finansministrarna om Grekland. Det är inte lätt, men vi ska göra allt vi kan.”

(Pier Carol Padoan , finansminister i Italien)

”Jag tror att den ömsesidiga tilliten nu håller på att åter byggas upp. Jag hoppas den tilliten kan fortsätta byggas upp under dagen.”

(Michael Noonan, finansminister Irland)

”Frankrike har hela tiden sagt att det inte finns något tabu kring skulderna [avser möjligheten att skriva av dem]. Vi har rätt att tala om skulderna.”

(Michel Sapin, finansminister i Frankrike)

Källa: BBC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomiska krisen i Grekland

Mer i ämnet