Genrebild. Foto: SVT.

Sanna skickade nakenbilder redan som 11-åring

Uppdaterad
Publicerad

I maj faller domen mot en 28-årig man som åtalats för hundratals sexuella övergrepp mot unga tjejer över internet. SVT träffade Sanna, 18, som visade upp sig naken framför webbkameran redan på mellanstadiet.

Redan när Sanna var 11 år började hon visa upp sig naken framför webbkameran för några killar i klassen. Hon var mobbad och kände att hon äntligen fick bekräftelse. När det var som värst uppträdde Sanna för tio killar varje kväll.

– Jag kom hem och sa att jag skulle gå och lägga mig tidigt, runt 19. Och så gick jag in på mitt rum och stängde dörren och kunde då vara säker på att ingen skulle komma in. Sen satt jag där med min dator och typ tio killar, säger Sanna.

Bilderna spreds i skolan

Ryktet spreds och när Sanna gick i åttan var det runt 50 killar som hörde av sig och ville ha nakenbilder. De här bilderna började snart cirkulera på skolan där Sanna gick.

– Det kom fram killar till mig som jag inte hade pratat med som sa att de sett bilder på mig och som frågade om jag kunde skicka till dem också. Det var nog det värsta jag varit med om i hela mitt liv. Att gå runt på skolan och veta att folk jag inte har skickat bilder till har bilder på mig, säger Sanna.

Åtalas för hundratals nätövergrepp

Det finns gott om män som utnyttjar sårbara tjejer som vill få bekräftelse på nätet. I maj faller domen mot en 28-årig man från Husby i Stockholm som misstänks ha tvingat minst 68 tjejer, ibland så unga som 11 år, att utföra sexuella handlingar online. Det har beskrivits som virtuella våldtäkter och i vissa fall har de varit så grova att tjejerna skadat sig.

Journalisten och författaren Caroline Engvall har träffat ett hundratal unga flickor och pojkar som ofrivilligt har fått sexuella bilder och filmer spridda på internet.

– De här förövarna som finns är ofta väldigt manipulerande. Många unga klarar att säga nej. Men det finns en liten grupp sköra unga som råkar otroligt illa ut och det är den gruppen jag vill belysa, säger Caroline Engvall.

Lagstiftningen kan skärpas

Lagstiftningen kring den här typen av sexualbrott har inte riktigt hängt med utvecklingen. Domstolarna som prövar den här typen av mål menar att lagen bara omfattar sexuella handlingar där gärningsmannen deltar fysiskt i handlingen. Istället för ”sexuellt övergrepp mot barn” döms gärningsmännen ofta för ”utnyttjande av barn för sexuell posering” eller ”sexuellt ofredande” som inte alls har lika högt straffvärde.

Regeringen tillsatte förra året en kommitté som ska se över straffen i sexbrottslagen. De ska bland annat analysera om befintlig lagstiftning behöver uppdateras för att ge bättre skydd mot sexuella övergrepp på nätet.

– Många berättar att en bild som sprids på nätet kan vara mycket värre än ett fysiskt övergrepp eftersom de här bilderna finns kvar. De kan spridas precis överallt. Då gäller det för vuxenvärlden att ha förståelse för det här och inse att det här kan få väldigt stora konsekvenser för de här barnen, säger Caroline Engvall.

”Har svårt att säga nej”

Idag är Sanna 18 år, men hon fortfarande svårt att säga nej när killar tjatar om nakenbilder.

– Nu är det nästan så att hittar jag en kille som inte frågar om sånt, så tror jag att det är något fel på den killen. För jag är så van vid att den frågan alltid kommer, säger Sanna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.