Donald Trump under gårdagens presskonferens i Vita huset. Foto: TT

Viktigare att rapportera sant än snällt om Donald Trump

Publicerad
Analys ·

”Jag älskar att göra det här”, sa Donald Trump i går när han stod i podiet för en blixtinkallad presskonferens, hans första egna riktiga sedan han svor eden.

”Men i morgon när jag läser tidningarna och ser på TV så kommer ni inte att referera till det rätt. Ni kommer säga att jag stod och skällde. Jag står inte och skäller.”

Det här kom strax efter att han i närmare tio minuter pratat om hur media hatar honom, hur han ser hat i deras ögon och rapportering. 

Carina Bergfeldt

Utrikesreporter

Trump har ofta anklagat media för att inte rapportera sanningsenligt om honom. Han kritiserade till exempel pressen förra helgen när det stod människor och applåderade när han åkte förbi dem i Florida, och menade då att media ”döljer det för folket”.

Ur ett rent nyhetsprioriteringsperspektiv är en klump människor som applåderar relativt långt ned på listan, kanske på plats 156 i jämförelse med hemliga samtal med Ryssland, inreseförbud, deporteringar, murbyggande och annat, men presidenten har en annan nyhetsnäsa än media och så måste det ju få vara. Det här var hans chans att återigen tala till de väljare som älskar honom, och att få bort fokus från de mer obekväma diskussioner som dominerat veckan.

USA-val 2016

Sant går före snällt

Jag fick frågan i Lilla Aktuellt för ett tag sedan, varför han bråkar så med journalister.

Jag svarade att journalisters jobb inte är att skriva snälla saker om Trump, utan att vi ska skriva sanna saker om Trump, och att presidenten inte förstår skillnaden.

Det blev tydligt även i går.

”Jag vill ha en vänlig fråga. Vem ska ge mig en vänlig fråga?”, sa Trump och tittade ut över presskåren innan han valde ut en reporter.

När denne tog upp det faktum (alltså inte alternativa fakta utan fakta), att problem med antisemitism ökat markant i USA sedan Trump valdes, fick han skäll av presidenten för sin oärlighet.

”Du sa ju att du skulle ställa en snäll fråga, det är inte en snäll fråga. SITT NED!”

Berömde sin fru

En annan journalist undrade då över hur det går för Melania i Vita huset, och när hon ska börja ordna turer, en roll som traditionellt ligger på första damens bord.

”Se, det är vad jag kallar en bra fråga! En bra fråga, tack så mycket. Vem jobbar du för? Er ska jag börja titta på”, sa presidenten innan han noggrant gick igenom hur duktig hans fru är, hur lite hon festade när han träffade henne, och vilken klass hon har.

Gav felaktiga uppgifter

Jag möts dagligen av kritik från människor som liksom presidenten inte förstår skillnaden på snälla saker om Trump, och sanna saker om Trump.

Men vad tycker du är viktigast att läsa en artikel om i dag?

Att Melania är en fin tjej som gillar att vara hemma, och att folk applåderar i Florida när presidenten åker förbi?

Eller det faktum att USA:s president i går felaktigt hävdade att han har största segern sedan Reagan (när han egentligen bara är på plats sju av nio gällande elektorssegrar), att i hans ögon var det inget konstigt att en privatperson pratade med Ryssland innan han tillträdde sin post (vilket kan vara en lagbrott), samt att presidenten planerar ett nytt inreseförbud nästa vecka, som kan bli än mer kraftfullt än det existerande?

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet