Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Matilda Isaksson lyckades fånga en fjällräv på video i centrala Vilhelmina vintern 2023. ”Den sprang runt där och kollade lite. Jag var lite osäker först på vad det var för djur”, sade hon till SVT Västerbotten då. Foto: Matilda Isaksson

Efter utrotningshoten – nu blomstrar fjällräven-bestånden

Uppdaterad
Publicerad

För sex år sedan var fjällrävsstammen nästan utrotad på Varangerhalvön.

Men efter betydande insatser blomstrar nu bestånden.

– Det finns en framtid, säger Christer Michaelsen, på den norska naturinspektionen till NRK Sápmi.

I början av 2000-talet fanns det bara runt 50 fjällrävar kvar i Norden och Sverige, Norge och Finland drog igång ett gemensamt projekt för att öka stammen.

Nu har projektet gett resultat rapporterar NRK Sápmi. Förra sommaren föddes minst 25 fjällrävsungar i Finland, i sammanlagt fyra olika bon.

Och på Varangerhalvön på norsk sida var fjällrävsstammen nästan utrotad 2017. Men mellan 2018-2020 så släppte man ut nästan 60 rävvalpar där, avlivade rödrävarna och placerade ut utfodringsmaskiner så att fjällrävarna hade en stadig tillgång på föda vilket nu gett effekt.

Ökat till 564 vuxna fjällrävar

– Det har fungerat väldigt bra. Bestånden har haft en oerhört positiv utveckling, säger Christer Michaelsen, senior rådgivare på den norska naturinspektionen (SNO).

Nu uppskattar SNO att det finns minst 93 fjällrävsvalpar på halvön och i en gemensam rapport från länderna konstateras att populationen har ökat till 564 vuxna fjällrävar.

– Om det inte hade funnits fjällrävar här 2017 är jag tveksam till om det hade funnits några fjällrävar på Varangerhalvön i dag, säger Michaelsen.

Världsnaturfonden har tidigare varnat för att de allt mer varmare vintrarna med växlande väder gör att fjällrävarna får det svårt och att fjällrävarna måste stödutfodras.

”Det finns en framtid”

Men SNO hoppas att fjällrävarna på sikt ska kunna klara sig själva på och fortsätta att öka i antal utan människornas hjälp.

– Vi hoppas att populationen är livskraftig och inte behöver stöd från människor för att överleva och frodas. Men det verkar som om det finns en framtid utan de åtgärder som vi håller på att genomföra.

Michaelsen avråder också folk från att söka upp och mata rävarna.

– Särskilt valpar kan bli nyfikna och vana vid människor. Det är olyckligt att de söker sig till människor. Då utsätts de snabbt för olyckor i trafiken eller andra typer av incidenter, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.