Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här kör bilen över mittlinjen och rakt mot renarna. Foto: Privat

Här kör föraren medvetet mot renarna: ”Fullständigt oacceptabelt”

Uppdaterad
Publicerad

Kirunaborna slog på kameran för att filma renarna – då kom en bilförare körande rakt mot djuren.

Videoklippet sprids nu på sociala medier och har väckt starka känslor runtom i Sápmi.

– Jag kan inte se det som annat än ett medvetet angrepp mot renarna och i förlängning samerna, säger Hans Olof Landström, ordförande i Gabna sameby.

Ögonvittnena kunde inte tro sina ögon när de såg bilen komma framför dem. Föraren svängde över mittlinjen och körde rakt emot renarna.

– Det är ett fullständigt oacceptabelt beteende varken det rör renar eller andra djur, vem vill stressa och skrämma djur med mening på det viset, säger kvinnan som filmade.

”Alla andra har stannat”

Renarna tillhör Gabna sameby. Under fredagen valde samebyn att polisanmäla händelsen utifrån vad de har sett i klippet.

– Man ser ju på videon att alla andra har stannat eller kör långsamt, förutom den här personen som svänger över vägen, säger Hans Olof Landström, ordförande i Gabna sameby.

Bilen var tydligt märkt med ett företags logotyp. Föraren har nu fått en varning av sin arbetsgivare.

– Vi har markerat mot föraren, genom en varning, att den typen av beteende inte är accepterat av bolaget, säger förarens chef.

Enligt chefen ska föraren ha sagt att hen försökte skrämma djuren av vägen för att skydda dem från att bli påkörda.

Företaget ska nu ändra sin trafikpolicy för att motverka att det händer igen. De har även sökt kontakt med samebyn för att be om ursäkt.

”Konflikt med naturen”

Motsvarande händelser har skett flera gånger tidigare.

Förra sommaren dömdes en man för djurplågeri efter att han jagat renar med sin lastbil. Flera samebyar har vittnat om hur renar utsatts för både tjuvjägare och djurplågare. Ofta kopplas det till hatbrott mot samer.

Matti Blind Berg, ordförande för Svenska samernas riksförbund, ser på händelsen ur det perspektivet och oroar sig för vart samhället är på väg.

– Jag är orolig för att den här typen av incidenter och konflikter kommer att öka i takt med att industrisamhället och det moderna samhället kommer i konflikt med naturen och de naturnära näringarna. Vart ska naturen och djuren få plats, det kan man fråga sig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.