Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sámi Grand Prix ska bli en del av mello-våren och Natalie Carrion ska leda ett förprogram. Foto: Anders Wiklund/TT

Sámi Grand Prix blir en del av mello-våren: ”Let´s do it”

Uppdaterad
Publicerad

Sámi Grand Prix, nu även kallad samiska Mello, kommer få mer utrymme i SVT i vår.

– Det blir en del av mellovåren och kommer även att finnas i melloappen, säger Natalie Carrion, som tidigare både varit med och tävlat och kommenterat tävlingen på svenska.

Sámi Grand Prix, den samiska melodifestivalen som går på påskafton varje år, kommer 2024 att synas betydligt mer än tidigare på SVT. Det blir uppvärmning med förprogram som leds av Natalie Carrion.

Dessutom kommer tittarna kunna rösta genom mello-appen – precis som under Melodifestivalens olika deltävlingar. Det hoppas teamet bakom satsningen att ska leda till ett ökat tittande.

”Let´s do it”

Nyheten släpptes på lördagskvällen när Natalie Carrion medverkade i Musikhjälpen.

När Carrion själv tävlade 2022 såg hon den stora skillnaden mellan vilken plats programmet fått på norsk och svensk sida. Där programmet i Norge sändes på bästa sändningstid medan det i Sverige knappt var synligt alls.

Hon riktade då skarp kritik till SVT och sa att det var dags att ”levla upp”.

– Nu gör man det så ”let´s do it!, säger hon.

Känner sig trygg

Förra året fick hon tillsammans med William Stenvall Zetterström kommentera SGP på svenska. Men bland annat dålig ljudkvalitet, och svenska som hördes över samiskan, vilket gjorde att produktionen fick ganska mycket kritik.

– Nu är det en helt annan budget och det är ett bra gäng som jobbar med den här produktionen. Jag känner mig trygg att vi kommer leverera något med väldigt hög klass med respekt för det samiska, säger Natalie Carrion.

Hör programledaren Natalie Carrion i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.