Urfolket i Brasilien är besvikna på landets president Luiz Inácio Lula da Silva för brutna löften om markavgränsning vilket man visade under demonstrationer förra veckan. Foto: EVARISTO SA

Urfolket besvikna på Brasiliens president

Publicerad

Brasiliens urfolk är besvikna på landets president Luiz Inácio Lula da Silva.

Man anklagar honom för brutna löften om markavgränsning.

”Hoten mot våra territorier, kulturer och rättigheter kvarstår”, skriver man i ett kravbrev.

Den 1 januari förra året blev Luiz Inácio Lula da Silva president i Brasilien. Han har tidigare varit hyllad bland urfolken i landet men nu verkar vindarna ha vänt.

För när tusentals människor från urfolket under förra veckan samlades i landets huvudstad Brasilia för sammankomsten ”Free Land Camp” var presidenten inte inbjuden.

Över 6 000 personer från olika urfolk deltog i evenemanget när man firade sitt 20-årsjubileum och flera traditionella ritualer och fredliga marscher organiserades av demonstranterna.

Men det var också högljudda protester och missnöje mot Lula da Silva där man anklagade honom för brutna löften om markavgränsning.

Skickat kravbrev

Man har också skickat ett kravbrev till myndigheterna med 25 punkter där man kräver förändringar.

”Trots det senaste regeringsskiftet kvarstår hoten mot våra territorier, kulturer och rättigheter”, stod det bland annat i kravbrevet, rapporterar Le Monde.

Marivelton Baré, ledare för Rio Negro Federation of Indigenous Organizations, som representerar 24 urfolksstammar från den nordvästra delen av Brasiliens Amazonas, är besviken över utvecklingen i landet.

– Vi förväntade oss mycket av regeringen, men de gör väldigt lite. Vi visste att kongressen skulle vara fientligt inställd, men inte så mycket som den har varit. Och i kongressen använder regeringen urfolks- och miljöfrågor som förhandlingsobjekt, säger han till AP.

Sedan Lula da Silva tillträdde som president har hans regering skapat tio urfolksterritorier, vilket urfolksledare säger inte är tillräckligt.

Enligt den ideella organisationen Socio-Environmental Institute har man ställt krav om 251 territorier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.