Säpo i stabsläge efter ny information

Uppdaterad
Publicerad

Enligt uppgifter till Expressen har Säkerhetspolisen fått information om att sju till åtta IS-terrorister har tagit sig till Sverige för att utföra terrordåd. Säpo ska därför ha gått in i ett så kallat stabsläge. Expressens uppgifter är inte bekräftade.

Säpo ska ha fått information om att sju till åtta IS-terrorister tagit sig till Sverige för att utföra terrordåd i Stockholm. Nationella insatsstyrkan och piketen vid Stockholmspolisen har satts i förhöjd beredskap, uppger Expressen.

Källor till tidningen säger att Säkerhetspolisen kontaktades av den irakiska säkerhetstjänsten som ville varna för att IS-terrorister redan tagit sig in i Sverige. Terroristernas mål ska vara att slå till mot civila mål i Stockholm.

Kan inte bekräfta

Ibrahim al-Ibadi, presschef vid Iraks inrikesdepartement, skriver i ett mejl till TT att Irak inte delar med sig av information om den här typen av uppgifter till medier.

”Vår säkerhetstjänst kan varken bekräfta eller dementera att den har förmedlat denna information till sin svenska motsvarighet. Den irakiska underrättelsetjänsten samarbetar med sina motsvarigheter i EU men delar aldrig med sig av någon information av detta slag till medier”, skriver Ibrahim al-Ibadi. En hög irakisk säkerhetskälla, som vill vara anonym, hävdar dock att Irak inte har gett informationen till Sverige.

Däremot har irakiska myndigheter varnat bland annat svenska myndigheter för att IS-terrorister kan finnas bland flyktingar till Europa.

– Vi har ett samarbete, säger ambassadören till TT.

Arbetar intensifierat

Säpo uppger att man har fått information som man än så länge inte kunnat avfärda.

– Det vi kan bekräfta är att vi arbetar intensifierat med information som har kommit in till oss. Den har bedömts vara av en sådan karaktär att den inte kan avfärdas. Vad den information består av vill jag inte gå på i detalj, säger Simon Bynert vid Säkerhetspolisens presstjänst till SVT Nyheter.

Får ofta information

Han vill inte avslöja var informationen kommer ifrån eller när Säpo fick del av den, men säger att myndigheten får den här typen av information relativt ofta.

– Ibland är den mer eller mindre osäker. Den här gången har vi bedömt att vi inte kan avfärda den. Vi arbetar vidare för att avfärda eller bekräfta den. Vi samarbetar med parter internationellt och nationellt, med Polismyndigheten och i synnerhet med Nationella operativa avdelningen.

Säpo vill inte säga om det rör sig om ett terrorhot.

– Vi går inte in på vad det är för område det handlar om. När vi har mer att berätta så kommer vi att gå ut med det, säger kommunikationschefen Mark Vadasz till SVT.

Nyckelfunktioner på ett ställe

Ett så kallat stabsläge innebär generellt sett att Säpo och Noa arbetar utifrån förutbestämda rutiner med alla nyckelfunktioner samlade på ett ställe. Det finns även möjlighet att fatta beslut om att kommendera in extra personal och resurser.

– Det (stabsläge) sker när det dyker upp frågor som kräver koncentrerat arbete, och detta är en sådan situation vi befinner oss i nu, säger Mark Vadasz till SVT.

– Det handlar om att man behöver samordna och använda resurserna utanför ordinarie linjeverksamhet. Man har en särskild ledningsstab för att samordna och leda. I vårt fall handlar det om att samordna över landet, säger Linda Widmark, Linda Widmark, vikarierande presschef på Noa.

Särskild händelse

Stabsläget som råder på Säpo och Noa innebär att Stockholmspolisen organiserat sig för det som kallas särskild händelse.

– Det i sig är inget ovanligt. Vi har särskild händelse till exempel när det är fotbollsmatcher, Eurovision, och när kungen fyller år. Det innebär att vi kan använda hela regionens resurser, säger Stockholmspolisens presstalesperson Carina Skagerlind.

Så vitt hon känner till har ingen extra personal kallats in på grund av den särskilda händelsen.

– Jag känner inte till att vi tagit in några extra resurser.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp tror att Säpo upprättat en särskild arbetsgrupp som jobbar på högvarv just nu.

Ingen höjd nivå

Informationen som Säpo fått påverkar inte terrorhotnivån mot Sverige. Den ligger kvar på en förhöjd nivå.

På svenska flygplatser är säkerhetsläget detsamma som tidigare, säger Swedavia till TT.

– Hotnivån mot Sverige är inte uppgraderad och vi har inte fått någon information. Säkerhetsläget är detsamma som tidigare, säger Ulf Wallin, presschef på Swedavia som äger och driver tio av de största flygplatserna i Sverige.

– Vi har kontakt med säkerhetspolisen och vi följer deras bedömning, tillägger han.

Påverkar inte regeringen

Inrikesminister Anders Ygeman (S) vill inte uttala sig, men hans pressekreterare Victor Harju säger att regeringen inte påverkas av uppgifterna.

– Vi får fortlöpande information kring vad Säkerhetspolisen gör och vi vet att Säkerhetspolisen gått upp i stabsläge på grund av uppgifterna. Men som situationen är nu påverkas inte regeringen och vi kommer inte att agera på grund av de uppgifter vi fått, säger han till SVT Nyheter.

Fakta: Terrornivåerna

Hotnivån i Sverige ligger sedan den 2 mars i år på nivå tre, det vill säga förhöjt hot. Följande nivåer finns:

1. Inget hot. Inget hot har identifierats.

2. Lågt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är låg.

3. Förhöjt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är förhöjd.

4. Högt hot. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är hög.

5. Mycket högt. Sannolikheten att aktörer har avsikt och förmåga att genomföra attentat är mycket hög. Denna nivå har hittills inte använts.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.