SD:s ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt och vikarierande partiledare Mattias Karlsson. Foto: TT

SD:s hot kvarstår – kan fälla regeringens budget

Uppdaterad
Publicerad

Med bara en vecka kvar till riksdagens budgetomröstning är Sverigedemokraterna fortsatt berett att fälla regeringens budget – vilket i yttersta fall kan resultera i ett nyval.

– Det är ett svagt budgetalternativ och det är en väldigt svag regering som då tvingas bort från den posten, säger partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Det har spekulerats fram och tillbaka i huruvida den nya regeringens budget kommer att överleva omröstningen den tredje december. Partiet som kan sätta käppar i hjulet är Sverigedemokraterna, som genom att rösta för alliansens budgetmotion i stället för att lägga ned sina röster, kan fälla regeringens budgetförslag.

Enligt vikarierande partiledare Mattias Karlsson kommer ett slutgiltigt besked med all sannolikhet inte förrän samma dag som omröstningen sker, men partiet har tydligt markerat att man kommer att rösta för det förslag som ”gör minst skada för Sverige”.

Decemberöverenskommelsen

– Vi utesluter inte möjligheten att fälla regeringen, det har vi aldrig gjort. Vårt ansvar mot väljarna är att försöka få en så bra politik som möjligt för Sverige, säger Karlsson.

”En svag regering”

Partiets ekonomiskpolitiske talesperson Oscar Sjöstedt förklarar att det vore en stor vinst för SD att lyckas med att tvinga bort regeringen.

– Det är ett svagt budgetalternativ och det är en väldigt svag regering som då tvingas bort från den posten, säger Sjöstedt samtidigt som han förklarar varför beskedet dröjer:

– Det som tar tid är att det finns ett osäkerhetsmoment för att vi inte vet vad som kan komma i stället. Därför vill vi analysera det i lugn och ro.

Fakta budgetomröstningen

  • Riksdagen röstar om budgeten den 3 december.
  • Först sker en omröstning om Alliansens respektive SD:s budgetmotion.
  • Därefter ställs Alliansens förslag mot regeringens.
  • Om SD då röstar för Alliansens budgetmotion i stället för att lägga ned sina röster, faller regeringens budgetförslag.
  • Regeringen kan då välja att utlysa extra val (nyval) eller att avgå och låta talmannen föreslå ny statsminister.
  • Regeringen kan också välja att sitta kvar och lägga förändringsförslag till budgeten och förhandla om dem med Alliansen i riksdagen.
  • Om regeringen utlyser extra val kan det ske tidigaste den 29 december.
  • Extra val ska hållas inom tre månader efter beslutet.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Decemberöverenskommelsen

Mer i ämnet