Foto: TT

SD-nej till alliansförslag om religion på skolavslutningar

Uppdaterad
Publicerad

Alliansen skulle med hjälp av Sverigedemokraterna ändra skollagen för att få slut på diskussionerna om man ska få ha religiösa inslag i skolavslutningar. Nu meddelar SD att man inte längre står bakom förslaget. – Det är mycket märkligt, och tråkigt, säger utbildningsutskottets vice ordförande Christer Nylander (FP) till SVT Nyheter.

Efter dagens sammanträde i utbildningsutskottet står det klart att Sverigedemokraterna inte längre står bakom alliansens förslag att tillåta religiösa inslag i skolavslutningar. Därmed finns ingen majoritet i riksdagen.

SD menar att det är alliansen som bytt fot då man tagit bort formuleringar om det svenska kulturarvet, och ändrat i förslaget – därför säger partiet nej.

– Vi kan inte byta fot bara för att alliansen gör det. Våra väljare gillar inte det. Vi stödjer alliansens gamla förslag som nu inte längre finns, säger Robert Stenkvist, SD-ledamot i utbildningsutskottet.

Hett diskussionsämne

Det har varit ett hett diskussionsämne i flera år – om man ska fira skolavslutningar i kyrkan. Det har varit lite oklart kring vad som gäller, men vissa skolor har tolkat förbudet mot religiösa eller konfessionella inslag som att det inte går att ha avslutningen i kyrkan.

Allianspartierna har tidigare sagt att man skulle föreslå en lagändring för att få stopp på diskussionen. Det skulle bli tillåtet med ”enstaka konfessionella inslag”, och därmed gå att sjunga psalmer och prata om Gud.

Christer Nylander (FP) är besviken efter dagens sammanträde.

– Så sent som för en vecka sedan var Sverigedemokraterna med på detta. Det här visar bara hur svårt det är att veta var de står.

Fortsatt oklart

Alliansens förslag väntades få majoritet med SD bakom sig. Mötet i dag var startknappen för att börja skriva en lagrådsremiss och på sikt göra skollagen tydligare. Men nu faller alltså förslaget.

Vad betyder det här för skolavslutningarna?

– Det är en återkommande diskussion, var man får lov att vara och vad man får säga. Det här innebär att det fortfarande kommer att vara otydligt, säger Christer Nylander.

Alliansen kommer att lägga fram en motion i höst för att ändra lagen.

– Då får SD chansen att ändra sig och stödja vårt förslag om de vill.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.