Sd:s program strider mot mänskliga rättigheter

Uppdaterad
Publicerad

Den viktigaste punkten på Sverigedemokraternas årsmöte, som hålls i Karlskrona i helgen, är att anta ett nytt invandringspolitiskt program. Ett program som enligt Aktuellts granskning strider mot de mänskliga rättigheterna.

De senaste åren har Sverigedemokraterna gjort sitt bästa för att tvätta bort stämpeln som ett rasistiskt parti. Partisymbolen har ändrats från en fackla till en blåsippa, och man vill gärna framhålla att man tar allvarligt på de mänskliga rättigheterna.

Särskilt hävdar Sverigedemokraterna att man värnar den grundläggande mänskliga rättigheten att söka asyl till skydd mot förföljelse. I en intervju med Aktuellt säger Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson själv att asylrätten är den viktigaste mänskliga rättigheten.

Kräver identitetshandlingar

Asylrätten regleras i FN:s flyktingkonvention, ett folkrättsligt bindande fördrag som har undertecknats av Sverige och 142 andra länder. Flyktingkonventionen säger bland annat att varje asylansökan ska prövas, och de människor som är flyktingar ska beviljas asyl. Vidare ska ingen asylsökande utvisas till ett område där dennes liv eller frihet kan hotas.

Men flera förslag i Sverigedemokraternas program strider mot dessa punkter. Till exempel står det att:

”Den asylsökande skall uppvisa handlingar som styrker identitet och nationalitet. Asylsökande som inte följer dessa anvisningar skall inte få sitt ärende prövat utan avvisas genast.”

-Jag är övertygad om att flyktingkonventionen säger att vi inte får göra så här. Flyktingkonventionen ska i största möjliga utsträckning följas, men den är också skriven på 1940- eller 50-talet, och då såg situationen ganska annorlunda ut, säger Jimmie Åkesson till Aktuellt.

Men hur kan det vara rimligt att kräva identitets- och nationalitetshandlingar av en asylsökande som kanske har varit tvungen att väldigt snabbt fly för sitt liv?

-Väldigt många har ju identitetshandlingar. Och det är ändå vårt land vi ska släppa in de här människorna i. Det är vårt välfärd de ska ha del av. Naturligtvis värnar vi om asylrätten, och naturligtvis värnar vi om varje flyktings rätt att få skydd någonstans i världen – men det betyder ju inte att alla människor har rätt att komma till Sverige, säger Jimmie Åkesson.

Lämna FN

Enligt Madeleine Seidlitz, folkrättsjurist på Amnesty International, skulle Sverigedemokraternas linje innebära att individer återsänds till länder där de riskerar att utsättas för exempelvis tortyr, fängslande, kroppsstraff och andra allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter. Hon menar att Sverige skulle behöva lämna FN:s flyktingkonvention om Sverigedemokraternas förslag infördes.

-Och även hela FN, skulle jag säga. För rättighets- och diskrimineringsförbud finns upptaget i flera olika konventioner och det är en absolut grundläggande princip i allt arbete för de mänskliga rättigheterna, säger Madeleine Seidlitz.

Sverigedemokraterna vill också få stopp på invandringen från icke-västliga länder. Så här står det i partiprogrammet:

”Om dagens massinvandring får fortsätta kan det bli nödvändigt med ett tillfälligt totalstopp för icke-västlig invandring, till dess att situationen i landet har blivit stabil.”

”Försvårande omständighet”

Enligt Jimmie Åkesson skulle ett sådant totalstopp också omfatta asylinvandringen, något som inte går ihop med asylrätten.

-Asylrätten är inte det enda som är viktigt i världen. Det är också viktigt att vi kan bygga vårt välfärdssamhälle och att vi är trygga i vår tillvaro i Sverige, säger Jimmie Åkesson till Aktuellt.

Ett annat av Sverigedemokraternas förslag berör åsiktsfriheten. Om man vill bli svensk medborgare får man till exempel inte ens yttra åsikten att man är för muslimska sharialagar, och man får inte heller ha en alltför stark muslimsk identitet.

-Förespråkar du införande av sharialagar eller liknande i Sverige så kan det ju starkt ifrågasättas om du har en svensk identitet. Sätter du din muslimska identitet före den svenska menar jag att det i sig bör vara en försvårande omständighet när du ansöker om medborgarskap.

-Men hur går det här ihop med åsikts och yttrandefriheten – det är ju grundläggande mänskliga rättigheter att få säga att man vill införa sharialagar till exempel?

-Det får man göra också, men det kommer att vara en försvårande omständighet den dagen som du ansöker om att bli svensk medborgare. Men det är ju ingen som sätter dig i fängelse för att du säger det. Ett svenskt medborgarskap saknar helt och hållet sitt värde om det inte i första hand är avsett för svenskar.

Inga moskéer

Enligt Sverigedemokraternas program ska det inte heller få byggas några nya moskéer, eller andra religiösa byggnader med ”en för svensk byggnadstradition främmande arkitektur” i Sverige.

-Ingen förbjuder muslimer från att bedriva sin verksamhet i röda stugor med vita knutar, men däremot ska den inte bedrivas i fullskaliga moskéer. Det handlar om en inre sammanhållning som är grunden för hela välfärdsstaten. Jag är alldeles övertygad om att du känner dig mer främmande som svensk om det står en massa moskéer i den delen av landet där du rör dig.

-Men om jag är en svensk muslim?

-Ja, men majoriteten av svenskarna är ju inte det, så för majoriteten av svenskarna så är jag alldeles övertygad om att en moské är en symbol för nånting främmande, säger Jimmie Åkesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.