Nya trenden: Semlor i miniformat

Uppdaterad
Publicerad

Stora bakverk har ersatts av små på kaféer och konditorier.

Till fettisdagen väljer allt fler semlor i miniformat.

Tidigare dominerade stora kanelbullar, jättemuffins och brownies diskarna på fiken.

Nu vill vi i stället ha minicupcakes och små chokladpraliner till kaffet. Även semlorna har krympt.

Fler minisemlor

Fettisdagen infaller i år den 4 mars. Enligt de i branschen som TT talat med serverar allt fler kaféer minisemlor under semmelsäsongen.

-Det finns de som inte vill ha den stora och de blir jätteglada att det finns en minisemla, säger Helene Stålbom, konditoriägare i Falkenberg, som tror att efterfrågan beror på en ökad hälsomedvetenhet.

Förra året introducerade även Seven Eleven minisemlor i sitt sortiment av kaffebröd.

-Det är många som tycker att semlor är väldigt gott men inte vill ha så mycket på en gång. Då äter man hellre två små, säger Linda Jacobsson, marknadschef för kedjan.

”Hoppas att man inte äter fler”

Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, tycker att det är toppen att fler och fler erbjuder mindre semlor.

-Det har kommit de senaste åren och det tycker jag är en bra utveckling. Sedan får man så klart hoppas att det inte leder till att man äter fler, för då är det ingen poäng.

Fakta: Semlor

 * Semlan kallas även fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller hetvägg.

 * Förr fick man bara äta semlor en dag om året, på fettisdagen.

 * Trots att de numera går att få tag på året runt är det få som äter semlor före jul eller efter påsk.

 * I genomsnitt köper vi svenskar fyra till fem semlor per person och år.

 * Det innebär att vi äter 40 till 50 miljoner semlor per säsong. Därtill kommer de semlor som bakas hemma i stugorna.

Källa: Sveriges bagare och konditorer (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.