Utredning förseslår flera förändringar i pensionssystemet. Foto: Scanpix

Utredaren: Höj pensionsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Utredning föreslår att åldersgränsen för garantipension höjs till 66 år.

– Det här är vår tids i särklass viktigaste utredning, sade socialförsäkringsminister Ulf Kristersson när han i dag presenterade pensionsåldersutredningen tillsammans med utredaren Ingemar Eriksson.

Målet för utredningen har varit att hitta möjligheter för att få folk att vilja, och kunna, arbeta längre upp i åldrarna i takt med att folk är friska högre upp i åldrarna och lever längre.

Utredningen föreslår en hel del förändringar inte minst när det gäller själva pensionsåldern. I dag är pensionsåldern flexibel och inkomstpension kan tas ut från det att man fyller 61, även om 65 år är gränsen för garantipensionen.

Utredningen föreslår där en förskjutning på ett år så att inkomstpension inte kan börja tas ut förrän vid 62 års ålder från och med 2015.  Från 2019 bör den enligt nuvarande prognoser höjas ytterligare ett steg till 63 års ålder samtidigt som åldern för garantipensionen höjs till 66 år menar utredaren.

Ny ”riktålder”

I utredningen föreslås också ett nytt begrepp som kallas ”riktålder för pension” vilken kommer att kopplas till medellivslängden och ska tillämpas första gången 2019.

 Begreppet ska enligt utredaren ses som en indikation på när det är lämpligt att gå i pension med en ”godtagbar pensionsnivå” och enligt beräkningar som gjorts nu skulle det innebära 66 år 2019 och sedan successivt öka till 67 år 2022 och 68 år 2038.

– Vi har fortfarande en flexibel pensionsålder, men riktåldern blir en rekommenderad pensionsålder, säger Ingemar Eriksson.

Minimiåldern för att att ta ut tjänstepension som i dag är 55 år förslås höjas till 62 år från 2017.

Utredaren vill också utöka möjligheterna att fortsätta arbeta. I dag har man rätt att vara kvar i arbete till 67 års ålder vilket utredaren vill förlänga till 69 års ålder.

Utökat studiestöd

Men förslagen gäller inte bara själva åldersgränsen utan tar också i viss utsträckning sikte på hur vi ska orka jobba längre.

Bland annat föreslås att Arbetsmiljöverkets arbete ska förstärkas och en kunskapssats på skyddsombud men också genom att göra det möjligt att ta 40 veckors studielån till och med 57 års ålder jämfört med dagens 54 år.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.