Vallokal i östra Ukraina, på valurnorna syns symboler för den självutropade staten Donetsk Folkrepublik. Foto: TT

EU erkänner inte separatistval

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har sagt att de kommer att erkänna de kontroversiella valen medan EU:s ledare och regeringen i Kiev anser att de är olagliga.

I Donetsk pågår förberedelserna för fullt inför valet på söndag. I en skola byter kvinnor ut de officiella ukrainska emblemen på valurnorna till en bild på den flagga som används av separatisterna i självutropade ”Donetsks Folkrepublik”. Flaggan pryds av en tvehövdad örn, en symbol för Ryssland.

Folk här är trötta på de hårda striderna mellan proryska separatister och den ukrainska regeringsarmén och hoppas att allt ska bli bättre i och med söndagens val.

Krimkonflikten

– De har lovat oss att det kommer att bli bättre efter valet. Kanske finns det hopp om att Ryssland kommer hjälpa oss litegrann, ingen vet, sade Donetsk-bon Elena till nyhetsbyrån Reuters.

– Det kommer att bli normal ordning. Jag hoppas att det här dagliga bullrandet kommer upphöra, sade Alexander Sjevtjenko, också han bosatt i Donetsk.

Ryssland: ”Valet är legitimt”

Ryssland har meddelat att man kommer att erkänna valresultatet eftersom man anser att valet är helt legitimt, en åsikt som delas av separatistledaren Alexander Zachartjenko, som också är den främsta kandidaten.

– Det här valet som hålls den andra november blir den vändpunkt då vår stat blir legitim, sade Zachartjenko när han nyligen framträdde för studenter i aulan på Donetsks tekniska universitet.

”Ett pseudo-val”

Men EU:s ledare har sagt att separatistvalet kommer göra det svårare att få ett slut på  konflikten. Och Ukrainas president Petro Porosjenko kallar det som sker i öst för ett pseudo-val.

– En rättvist samhälle kan bara byggas om det finns en rättstat och rättvisa val, till skillnad från de val, de pseudoval, som terrorister och banditer planerar att hålla på ockuperat territorium, sade Porosjenko.

Nästan 4.000 personer har dödats i stridigheterna i östra Ukraina där proryska separatister utropade två ”folkrepubliker” efter att Ryssland i mars annekterade Krimhalvön.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krimkonflikten

Mer i ämnet