I Bangladesh har svenska biståndsmiljoner i åratal varit ett viktigt bidrag för att bygga upp bland annat skolan. Men i en granskning som Riksrevisionen gjort har det framkommit stora brister i SIDA:s hantering av pengarna. ”De har haft svårt att svara på våra frågor om vad som har hänt tidigare”, säger Ulrika Meyer, ansvarig revisor på Riksrevisionen. Foto: TT / SVT

Sida får hård kritik – betalade ut miljoner till korruptionsprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsorganisationen SIDA har betalat ut 43 miljoner kronor till ett projekt med korruption.

Nu får Sida kritik från Riksrevisionen.

”Det finns en rad allvarliga brister”, skriver man i sin utredning.

I Bangladesh har svenska biståndsmiljoner i åratal varit ett viktigt bidrag för att bygga upp bland annat skolan. Men i en granskning som Riksrevisionen gjort har det framkommit stora brister i SIDA:s hantering av pengarna.

Allvarliga brister

”Det finns en rad allvarliga brister”, konstaterar Riksrevisionen i sin utredning. Bland annat har interna rutiner om uppföljning brutits och dokument inte arkiverats.

– Det har varit svårt att få tag på dokument som vi vill ha och de har haft svårt att svara på våra frågor om vad som har hänt tidigare, säger Ulrika Meyer, ansvarig revisor på Riksrevisionen.

– Det är klart att det inte är bra, säger Johan Frisell, Sveriges ambassadör i Bangladesh.

”Så får det inte vara”

Att dokumentationen brister i ett land med utbredd korruption, menar Riksrevisionen gör saken allvarligare. Ur just den här insatsen har det tidigare försvunnit 200.000 kronor av de svenska medlen

– Så får det inte vara. Varje krona som inte går till läroböcker eller lärare är en missad möjlighet för fattiga barn, så det är oacceptabelt, säger Johan Frisell.

43 nya miljoner betalades ut

Samtidigt som utredningen om korruption pågick betalade Sverige ut 43 nya miljoner.

– Den senaste utbetalningen på 43 miljoner svenska kronor har gjorts trots att det fanns utestående frågor och kontrollmoment som inte var genomförda, skriver Riksrevisionen.

Men den ansvarige ambassadören menar att nyttan med projektet uppväger risken för korruption.

– I den avvägningen så måste vi vara modiga. Det finns risker, det är inkompetens och ibland sticker pengarna åt fel håll. Men vi måste våga ta risker, vi har tagit risker i Bangladesh och i många andra länder och på det hela taget har investeringen lyckats, säger Johan Frisell.

Svenskt stöd till Bangladesh

Sammanlagt har Sverige bidragit med drygt 10 miljarder kronor till Bangladesh. Via ett riktat stöd till det nationella utbildningssystemet i Bangladesh stödjer Sverige satsningar på grundskoleutbildning för alla barn.

Källa: Sida

Läs mer om rapporterna här:

Riksrevisionens rapport

SIDA:s utredning av tidigare korruption i utbildningsprojektet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.