SVT:s inrikespolitiska kommentator Margit Silberstein. Foto: Anders Mohlin SVT

Silberstein: Säkert varit en tuff tid för Hägglund

Uppdaterad
Publicerad

KD:s Göran Hägglund har meddelat sin avgång.

–Det har varit en tuff tid för honom och han är säkert ganska trött, säger SVT:s kommentator Margit Silberstein.

Beskedet att Göran Hägglund avgår som partiledare för Kristdemokraterna kom hastigt på torsdagsförmiddagen. Strax innan presskonferensen meddelade partiledaren på Twitter att han lämnar sina uppdrag. Tanken om att avgå växte fram under valrörelsen, men beslutet fattades under julhelgerna, berättade Hägglund under pressträffen.

Lättad över sitt besked

Flera kommentatorer upplevde Hägglund som ”lättad” under pressträffen.

Göran Hägglund avgår

– Det har varit en tuff tid för Hägglund och han är säkert ganska trött, säger SVT:s kommentator Margit Silberstein som var med under presskonferensen.

– Som många andra som meddelar sitt beslut att avgå så verkade han beslutsam och ganska lättad. Han var som vanligt på sitt ganska lättsamma humor.

Vad händer nu?

– Det blir spännande att se vem som ska efterträda honom och delvis handlar det om också om vilket vägval partiet vill göra. Är det ett parti som är mera i mittfåran som Hägglund förespråkat eller vill man gå åt ett mera konservativt håll, säger Margit Silberstein.

Hur väntat var det här?

– Man blir alltid överraskad när det väl kommer. Men det är inte konstigt att han avgår efter elva år på posten och han har även varit minister under de åren. Det har varit ganska tuff och inte gått särskilt bra för KD, de har väldigt länge rört sig runt fyraprocentsspärren.

Vilka kandidater ser du som troliga?

– De som kommer att figurera är Lars Adaktusson, han anses ha gjort en bra valrörelse och kom in i europaparlamentet, sedan finns det Emma Henriksson, gruppledare för KD i riksdagen. Sedan finns det även Ebba Busch Thor, kommunalråd i Uppsala. Kanske Stefan Attefall också.

Betytt mycket

SVT:s Mats Knutson kommenterar:

– Det är tveksamt om någon annan än Alf Svensson betytt lika mycket för partiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göran Hägglund avgår

Mer i ämnet