Skippa pizzan för gröna blad

Publicerad

På nyårsdagen väljer många att äta pizza och kebabpizza är det populäraste valet. Men välj hellre en sallad eller en soppa, det menar professor Lena Hultén.

– Det finns inget specifikt i pizza som kroppen måste ha säger hon.

Pizza är valet för många svenskar dagen efter årets stora partaj. Allra helst äter vi kebabpizza, visar en undersökning från en av landets stora pizzaleverantörer. Och enligt Lena Hultén, professor i klinisk näringslära vid Sahlgrenska akademin, finns det flera undersökningar som visar att både sömnbrist och alkohol ger ett starkt sug efter fett.

– Det har bland annat med nedbrytningen av alkohol att göra, säger hon.

Inga ursäkter att välja pizza

Men precis som det inte alltid är bra att föda godistanden finns det heller ingen fysiologisk anledning att lyssna till den inre rösten som vill locka till ett samtal till pizzabudet.

– Den innehåller mycket energi och fett, mer än vad vi behöver.

I stället bör man satsa på en sallad eller en soppa som ger mycket vätska. Samtidigt kan det finnas andra än rent kroppsliga anledningar att besöka pizzerian.

– Man har ofta ansträngt sig för att ordna en fin nyårsmiddag och då kan det vara skönt med något färdigt som alla i familjen tycker om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.