Foto: TT

Skippa stressen under lunch

Uppdaterad
Publicerad

Slevar du i dig maten under tidspress i lunchrummet? Då är det dags att tänka om. Varva ner och ät i lugn och ro – så både mår du bättre och blir mer effektiv på jobbet.

– Vi behöver mat regelbundet annars tappar vi all ork och energi. Det är ett basalt behov, säger Annica Långvall som är legitimerad dietist och driver bloggen Matsmart.

Visst låter det självklart – ändå är lunch på arbetstid stressig för många. När hälsokedjan Life frågade drygt tusen svenskar så visade sig att sex av tio känner sig stressade under lunchen på jobbet. Mest utsatta är kvinnorna, och enligt undersökningen så varar den genomsnittliga lunchrasten mellan 21 och 30 minuter.

Ta vara på tiden

Alla yrkesgrupper kan inte ta en lång lunch. Men ta vara på den tid du har och försök att äta lugnt i stället för att bekämpa hunger under tidspress. Se också upp för att ta med jobbet in i lunchrummet, råder Annica Långvall.

– Lägg bort telefonen om du har möjlighet. Och lägg ner gaffeln mellan varje tugga, så får du lättare att verkligen ta dig tid till maten.

Sätt gärna guldkant på rasten. Lägg tid på att ta med dig god mat, så blir lunchen något extra att se fram emot.

– Efter den stunden så kan man vara effektiv igen. Men undvik att jobba och ät samtidigt.

Fakta: Kvinnor känner mest lunchstress

Sex av tio svenskar känner sig stressade under lunchen på jobbet.

Kvinnor känner sig mest stressade, och de tar enligt undersökningen också kortast matpaus.

En genomsnittlig lunchpaus varar mellan 21 och 30 minuter.

60 procent av kvinnorna som svarade på frågorna känner sig stressade under lunchen på jobbet.

1 030 svenskar deltog i undersökningen.

Källa: Hälsobarometern som gjorts av hälsokedjan Life

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.