• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Våldsamma skogsbränder i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Stora skogsbränder härjade på flera platser i Grekland under fredagen. Fem byar på halvön Peloponnesos fick evakueras och i Aten vällde svart rök in från en gräsbrand nordöst om huvudstaden.

– Brandröken väller in över stan. Man ser brandröken och känner doften av branden överallt, sade Chrysoula Dimopoulou, som bor i Atenförorten Iloupoli.

En kilometerstor brand spred sig snabbt på berget Imittos, bara en halvmil öster om Atens stadskärna. Ett kloster fick evakueras och Greklands regering bad om hjälp från Italien och Frankrike för att hantera branden, rapporterar den grekiska radiokanalen Skai.

200 fångades i lågorna

Greklands premiärminister Alexis Tsipras höll ett krismöte på fredagskvällen och satte in landets armé och flygvapen och Frankrike skickade två Canadair brandbekämpningsplan tillsammans med expertgrupper.

Det område som drabbades värst var regionen Lakonien på halvön Peloponnesos där 120 brandbekämpare arbetade för att få kontroll över den våldsamma elden. Den brandfronten rapporterades vara över 15 kilometer lång, sammanlagt var det 59 brandfronter på olika håll.

Runt 200 personer hade tagit sin tillflykt i en vik på halvön och fångades in av eldstormen. Räddningsbåtar fick sättas in för att transportera dem till säkerhet, meddelade kustbevakningen.

En person omkom

En annan stor brand bröt ut i Malakasa norr om huvudstaden och över 120 barn som var på sommarläger fick evakueras, rapporterade den statliga televisionen.

De höga temperaturerna samt kraftiga vindar tros vara orsaken till bränderna. Skog och buskbränder är vanliga under Greklands varma och torra somrar.  2007 härjade massiva skogsbränder i södra Grekland som fick förödande konsekvenser. Dussintals byar förstördes och 60 personer miste livet.

En person uppges ha dött under fredagens brand efter att ha inandats brandröken, uppgav en poliskälla till Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.