Foto: SVT & Wikimedia Commons

Forskaren: Läkarna måste bli bättre på kronisk smärta

Uppdaterad
Publicerad

Många svenskar lider av kronisk smärta år efter år. Detta trots att det finns hjälp att få. Nu måste läkarna utbildas och bli bättre på att ställa diagnoser. Det menar läkaren och smärtforskaren Bo Christer Bertilson.

20-årige William Jonsson blev dömd att leva med nacksmärtor hela livet, men fick sedan hjälp i USA – något som SVT Nyheter tidigare berättar om.

Men William är långt ifrån ensam om att ha problem.

Stort mörkertal

Närmare 30.000 personer får en nackskada varje år och mörkertalet är stort, enligt Nackskadeförbundet.

Många patienter får höra av vården att deras problem är ”psykiska” och att de måste lära sig leva med smärtan.

Dessutom måste många söka sig utomlands för att få en adekvat diagnos, enligt Nackskadeförbundet.

– Omkring 40 procent av alla svenskar lider av någon form av nack-, axel- eller skulderbesvär, säger läkaren och smärtforskaren Bo Christer Bertilson.

En miljon svenskar lider

Och det är inte bara nackproblem som skapar kronisk smärta. Omkring en miljon svenskar lider av långvarig smärta som inte beror på cancer eller operationer, enligt en rapport från Sveriges kommuner och landsting (SKL). Lågt räknat kostar denna grupp samhället minst 90 miljarder kronor per år.

I en väldigt välbesökt chatt på SVT Nyheter under måndagskvällen överöstes läkaren och smärtforskaren Bo Christer Bertilson med frågor från läsare och tittare.

Eftersom så pass många svenskar är drabbade av nacksmärtor tycker han att det borde skapas nationella register så att man vetenskapligt kan följa upp hur det går för dessa och andra smärtpatienter. Och han menar att man inte ska nöja sig om man få beskedet att man måste acceptera att leva med smärtan.

– Vi måste bli bättre på att ställa diagnoser. Det handlar om en kunskapsbrist. I dag finns övertro på teknisk apparatur som till exempel MR vars begränsningar alltför få inser, säger Bo Christer Bertilson.

Behövs mer utbildning

För att bli bättre på smärtdiagnostik tycker han att det behövs mer utbildning på området.

Ett av hans tips till de som har besvär och känner att de behöver mer hjälp för att bli frisk och smärtfri är att gå med i en patientförening och genom den få hjälp att hitta kunniga experter.

Förutom sin smärta upplever en överväldigande majoritet av trafikskadade att de blir illa bemötta av försäkringsbolag och att trafikskadenämnden inte fungerar. Det visar en enkätundersökning från RTP Västerås, som Bo Christer Bertilson hänvisar till.

Fyra tips till dig som har ont – från läkaren och smärtforskaren Bo Christer Bertilson:

1. Gör en noggrann besvärsbeskrivning och ta med till din vårdgivare och se till att dina besvär blir journalförda.

2. Vädja om en noggrann klinisk undersökning.

3. Sök information själv på nätet, i första hand på vårdguiden (www.1177.se)

4. Gå med i en patientförening så att du kan bli lotsad rätt inom vården.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.