SMHI varnar för åska

Uppdaterad
Publicerad

Det regnar och åskar kraftigt på många håll i södra och västra Sverige och SMHI varnar nu för kraftig åska.

Klass 1-varningen gäller längs ett band som sträcker sig från Vänern ner till Skåne.

En klass 1-varning innebär att det finns risk för allmänheten och att vissa viktiga samhällsfunktioner kan störas. Det finns även risk för åska i Dalarna, Värmland, Örebro och Östergötland, även om ingen varning utfärdats där.

– Det kommer att fortsätta att regna och åska under kvällen och natten, men ovädret rör sig nordost och försvagas under kvällen, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

När kommer åskan att upphöra?

– Det kommer att vara fortsatt ostadigt i morgon, men sedan blir det stabilare och soligt, säger Deana Bajic.

Vad ska man göra om man befinner sig i ett område som varningen gäller?

– Undvik öppna ytor och träd, åskan slår ner i den högsta punkten. Bäst är att söka skydd hemma eller i bilen, säger Deana Bajic.

Hon säger också att man bör akta sig för kontakt med vägganslutna telefoner och elektrisk utrustning. Ytterligare ett tips är att dra ur sladden till all elektronisk utrustning, eftersom den kan ta skada av åskan.

Det åskväder som just nu drabbar södra Sverige ses som allvarligare än det Norrköping för en dryg vecka sedan. Tio personer skadades då när blixten slog ner på Bråvallafestivalens område. Redan nu har flera personer träffats av blixten.

FAKTA: VÄDERVARNINGAR

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. (SMHI)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.