Svalkande bad medan solen sakta sänker sig i Öresund vid Lomma Beach efter ännu en varm julidag. Foto: Johan Nilsson/TT

SMHI: Klass 2-varning för värmen

Uppdaterad
Publicerad

Flera värmerekord slogs i går i Sverige – och nu går SMHI ut med klass 2-varningar för ”extremt höga temperaturer”.

En rad värmerekord slogs i går i Sverige. I Umeå uppmättes 32,2 grader – den högsta temperaturen i staden sedan 1882.

Varmast var det på Lungö utanför Härnösand, där det uppmättes hela 33,4 grader. Det är rekord för den här säsongen – och nu varnar SMHI för den extrema värmen.

Klass 2-varning

En klass 2-varning utfärdas när den maximala dagstemperaturen väntas nå över 30 grader fem dagar i följd, eller när den väntas gå över 33 grader tre dagar i följd.

SMHI har nu gått ut med klass 2-varningar i följande län: Värmland, Örebro, Västmanland, Södermanland, Stockholm, Uppsala, Dalarna, Västernorrland samt kusten i Gävleborg, Västerbotten och Norrbotten. Klass 1-varningen ligger kvar för Västra Götaland och Östergötland.

Nu kommer algerna

Med värmen kommer också algerna – algblomningen är i full gång och på onsdagen kom rapporter om att de giftiga cyanobakterierna nått Stockholms södra ytterskärgård, Utö, Ålö och Nåttarö, uppger Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Dessutom finns en rapport om ytansamlingar i S:t Anna skärgård.

SMHI VARNINGAR

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på Internet, radio eller TV.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.