Läsarbild från ovädret i Aspuddens centrum i Stockholm. Foto: TT/Agnes Wahlberg

Regnkaoset fortsätter

Uppdaterad
Publicerad

Regnkaoset från helgen fortsätter på flera håll i dag och SMHI har utökat klass 1-varningen till följd av regn och blåst. På Gotland uppmanar räddningstjänsten allmänheten att säkra lösa föremål och var uppmärksamma.

Det hårda vädret väntas över främst östra Svealand och nordöstra Götaland det närmaste dygnet. På Gotland och på Öland har SMHI utfärdat en klass 1-varning för mycket hårda vindbyar. Ovädret väntas nå Gotland vid 16-tiden. Räddningstjänsten på Gotland uppmanar allmänheten att säkra lösa föremål och vara uppmärksam vid utomhusvistelse, enligt gotland.se.

Det hårda vädret medför också att färjetrafiken mellan Oskarshamn och Visby ställs in i dag.

– Det kommer att börja blåsa kraftigt i eftermiddag, med vindhastigheter på upp till 25 meter i sekunden. Med så kraftig sjö väljer vi att ställa in, säger Per-Erling Evensen vid Destination Gotland, som sköter färjetrafiken, till barometern.se.

I morgon, tisdag, väntas vädret tillåta att trafiken åter kan gå. Färjetrafiken mellan Nynäshamn och Visby går som vanligt.

Många strömlösa

Till följd av det kraftiga ovädret har Vattenfall just nu omkring 6.400 kunder i hela landet som är berörda av strömavbrott. Problemen är störst i Svealand. I Films kyrkby i Uppland har det under natten fallit 93,4 millimeter regn.

– Just nu har vi ingen prognos för när elen kan vara tillbaka. Det beror på regn och hårda vindbyar. Vi försöker nu koppla om elen så att så få som möjligt drabbas, säger Lars-Åke Linander, pressekreterare vid Vattenfall.

Eon har 1.405 strömlösa kunder. Hos Fortum är siffran betydligt lägre, där noteras 173 oplanerade strömavbrott.

Polisen i Norrtälje och Uppland och räddningstjänsten i Gästrikland har fått flera samtal om nedfallna träd på vägarna. Gävle har under natten fått 51 millimeter regn och Gefle Dagblad skriver att hela Gävle saknar varmvatten.

– Men vi vet inte om det är vädret eller någonting annat som ligger bakom det, säger Björn Tusås, vid Gävle energi till tidningen.

BB drabbades

I går drabbades flera byggnader av i Stockholm av vattenmassorna. På Södersjukhuset läckte det in vatten på tre våningsplan. Delar av södra BB och akuten påverkades och vissa patienter på akuten fick flyttas.

Vid Fridhemsplans t-banestation i centrala Stockholm fick en uppgång stängas. Det ledde till förseningar i tåg- och pendeltågstrafiken. I dag har Destination Gotland ställt in flera turer till och från Gotland.

– Kraftig nederbörd och hårda vindbyar väntas även i dag, vilket innebär att det kan ställa till en hel del problem. Men under kvällen ser ovädret ut att försvinna, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.