Arkivbild. En man använder snöslunga för att gräva fram sin bil efter ett snöoväder i norra Uppland. Foto: TT/Arkiv

SMHI varnar – stora snömängder på väg

Uppdaterad
Publicerad

5 till 15 centimeter snö väntas på kort tid vid Upplandskusten, Roslagskusten och i Gävleborgs kustland. SMHI har varnat för det kraftiga snöfallet, som förstås även orsakar halka. Det finns även risk för snödrev.

De boende på Upplandskusten, Roslagskusten och i Gävleborgs kustland får vara beredda på att skotta snö de närmaste dagarna.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall i Gävleborg kombinerat med frisk nordostlig vind under tisdagen. Det kan komma mellan 5 och 15 centimeter snö inom sex timmar.

Två decimeter till

I samband med den nordostlig vinden kan det komma upp till 20 centimeter nysnö, lokalt mer, längs södra Norrlandskusten. Det finns även risk för snödrev i Uppland och Gästrikland.

– Vinden kan göra att snön samlas i högar på mindre, obehandlade vägar. Det kan bli besvärligt i trafiken, säger SVT:s meteorolog Deana Bajic.

På onsdag fortsätter sedan snöandet i östra Svealand där mycket moln kommer att dröja sig kvar. Det kan ge ytterligare 20 centimeter snö lokalt längst Upplandskusten.

-20 i Svealand

På torsdagen kommer kallare luft in och då sjunker temperaturen ned mot 15 minusgrader i Götaland och 20 minusgrader i Svealand.

Resten av veckan bjuder på bra väder för skidåkning och annan vintersport. Det blir kallt och klart till halvklart väder i stora delar av landet med fortsatta minusgrader. Fram till helgen får vi fortsatt torrt och ganska kallt väder. Vinden avtar och blir fortsatt nordlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.