Skåpbilen som migranterna hittades i. Foto: TT

Smugglade 67 migranter i skåpbil genom Europa

Uppdaterad
Publicerad

Två män har gripits i Kroatien misstänkta för att illegalt ha försökt ta över 60 migranter genom Europa. Flera av migranterna var i allvarligt tillstånd när de hittades inlåsta i en skåpbil.

Tjugotvå läkarteam fick rycka ut när 67 migranter upptäcktes inlåsta i en skåpbil under en rutinkontroll av trafikpolisen i staden Novska, i östra Kroatien.

Över 40 av migranterna, som kommer från Afghanistan och Pakistan, fick akut föras till sjukhus för att behandlas för kolmonoxidförgiftning, uttorkning, nedkylning och svält. Bland dem fanns barn omkring 12-13 år gamla.

– Flera var inte vid medvetandet, andra spydde när de fick komma ut. De var i allvarligt tillstånd, uttorkade och utan mat i fem dagar, berättade hälsoministern Milan Kujundzic.

Enligt sjukhusen som tog emot patienterna är fyra av de omhändertagna männen i allvarligt tillstånd, men ingen är i livsfara.

Smugglingen ökar

Polisen har nu gripit två bulgariska medborgare misstänkta för att ha försökt smuggla migranterna mellan Bulgarien och Västeuropa. Bilen hade brittiska registreringsskyltar, men det är ännu oklart vart den skulle.

Migranterna kommer efter utskrivning att skickas tillbaka till Bulgarien, säger Kroatiens inrikesminister.

Antalet flyktingar och migranter som kommer till Europa via Balkanrutten har minskat kraftigt sedan flera länder under förra året införde striktare gränskontroller. Samtidigt har länderna längs med rutten varnat för att människosmugglingen ökar. 124 personer har gripits för människosmuggling i Kroatien under årets första elva månader.

Förra året hittade Österrikes polis 71 döda migranter i en övergiven skåpbil vid en vägkant. De hade blivit hindrade från att öppna dörren av smugglarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.